søndag 2. april 2023

Palmesøndag – påsken dag for dag


Etter samlingen i Simon den spedalskes hus, fikk Jesus og disiplene ei god natt i heimen i Betania. Palmesøndag skulle bli en begivenhetsrik dag.

Søndag morgen startet Jesus og hans følge på veien til Jerusalem. Da de kom til Betfage ved Oljeberget, sendte Jesus to disipler inn i Betfage for å hente en eselhoppe og folen dens. Mens de to disiplene var i Betfage, begynte ryktene å gå i Jerusalem om at Jesus var på vei. I Jerusalem var det ekstra mye folk på grunn av påskehøytiden som stundet til. Da disiplene var vel tilbake, la de kappene sine på eselet og folen. Jesus satte seg på folen og rei videre mot Jerusalem:

Men da han nærmet seg nedstigningen fra Oljeberget, begynte hele disippelflokken i glede å love Gud med høy røst for alle de kraftige gjerninger de hadde sett. (Luk 19:37)

Mange i den store folkemengden bredte kappene sine ut på veien, andre hogg grener av trærne og strødde på veien. Folkemengden som gikk foran og de som fulgte etter, ropte og sa: Hosianna, Davids sønn! Velsignet være han som kommer i Herrens navn! Hosianna i det høyeste! (Matt 21:8-9)

Etter denne hendelsen så Jesus ut over Jerusalem:

Da han kom nær og så byen, gråt han over den, og sa: Visste også du, om enn først på denne din dag, hva som tjener til din fred! Men nå er det skjult for dine øyne. For dager skal komme over deg, da dine fiender kaster en voll opp omkring deg, og de skal kringsette deg og trenge deg fra alle kanter. Og de skal slå deg til jorden, og dine barn i deg. De skal ikke la stein bli tilbake på stein, fordi du ikke kjente din besøkelsestid. (Luk 19:41-44)

Vi merker Jesu smerte. Han elsket oss mennesker så høyt, at han kom til oss. Han var på vei til å sone våre synder. Men Jesu verk var skjult for Jødenes øyne. De aller fleste tok ikke imot han. Men de som gjorde det, gav han rett til å bli Guds barn. De som tror på hans navn.

Jesus kommer til ditt hjerte, banker som så ofte før,

Skal han vente der med smerte enda lenger ved din dør?

Se, han kommer, ærens konge. Enda en gang just til deg.

Vil du palmer eller torner kaste for ham på hans veg.

(SB 190)

 

 

 

Ingen kommentarer: