torsdag 8. august 2024

Det klør i øret


Det er Paulus som advarer sin unge medarbeider Timoteus, om en «sykdom» der symptomet er kløing i øret. Det er ingen tvil om at problemet er smittsomt.

I en periode der møtevirksomheten ikke har startet opp for fullt, er det godt for en predikant å kunne ha tid til forberedelse av møter og bibeltimer som er planlagt til høsten. I dag har jeg lest noen avsnitt fra Paulus sitt andre brev til Timoteus. Et avsnitt som fremdeles er like aktuelt (som hele Guds ord), lyder slik:

«Forkynn Ordet! Vær rede i tide og utide. Overbevis, irettesett og trøst, med all tålmodighet og lære. For det skal komme en tid da de ikke skal tåle den sunne lære, men etter sine egne lyster skal de ta seg lærere i mengdevis, etter som det klør i øret på dem. De skal vende øret bort fra sannheten, og vende seg til eventyr.» (2Tim 4:2-4)

I offentlige medier leser vi stadig triste eksempler på denne kløe. I dag (08.08.24) leser vi at en konservativ prest skiller seg fra kona, fordi han har funnet ut han er homofil, og han har samtidig endret syn på Guds ords tale om homofil praksis. For noen dager siden var det en annen prest som hadde endret syn på livets to utganger. Alle blir frelst til slutt, hevdet han.

En tredje prost skriver at «hvis vi skal løfte fram ekteskapet, må det være fordi det er godt, ikke fordi det er rett.» Hun er også en ivrig forsvarer av «pride». Og slik kunne vi fortsette. Men det er ikke bare en syke for Den norske kirke. Smitten har dessverre også nådde bedehus og frikirker.

På Sørlandet har en pensjonert frikirkepastor skrevet bok der han avviser bibelens tale om tjenestedeling mellom menn og kvinner. Flere har lest boka og blitt smittet. En tidligere pinseleder har også skrevet bok, og avviser bibelens nei til homofil praksis. Mange har lest og blitt smittet, også den først nevnte prest. I min egen organisasjon har smitten slått sterkest ut i spørsmålet om tjenestedeling. Både hovedstyremedlemmer og ansatte har skiftet syn og er uenig med Bibelens lære.

Paulus minner Timoteus om medisinen mot denne kløe-syken: «Forkynn Ordet! Vær rede i tide og utide. Overbevis, irettesett og trøst, med all tålmodighet og lære.» Og videre «Men bli du i det du har lært og er blitt overbevist om. Du vet jo hvem du har lært det av, og helt fra barndommen av kjenner du De hellige skrifter, som kan gjøre deg vis til frelse ved troen på Kristus Jesus. Hele Skriften er innåndet av Gud og nyttig til lærdom, til overbevisning, til rettledning, til opptuktelse i rettferdighet,» (2Tim 3:14-16)

Gode Timoteus: «Gud gav oss ikke motløshets ånd, men krafts og kjærlighets og sindighets ånd. Skam deg derfor ikke ved vår Herres vitnesbyrd eller ved meg, hans fange, men lid ondt sammen med meg for evangeliet, i Guds kraft! Han er den som har frelst oss og kalt oss med et hellig kall. Han gjorde det ikke etter våre gjerninger, men etter sin egen rådslutning og nåde, den som han gav oss i Kristus Jesus fra evighet av.» (2Tim 1:6-9)





1 kommentar:

Morten Beyer sa...

Takk for alvorlige ord til ettertanke.