tirsdag 12. september 2023

Preiketur til Centro Sarepta i Spania

Morgensamling med Johannes Kleppa (foto Ove Sandvik)

Misjon Sarepta driver omfattende forkynnervirksomhet i Norge. I tillegg har de et flott misjonssenter i nærheten av Benidorm i Sør-Spania.

2.-11. september fikk jeg besøke dette senteret som forkynner av Guds ord. Det var en opplevelse å få bli bedre kjent med virksomheten til denne misjonsorganisasjonen. Jeg var utleid fra NLM Region Sørvest og var taler sammen med Johannes Kleppa, som er styreformann for både Centro Sarepta og Misjon Sarepta. I en tidligere artikkel skrev jeg litt om Misjon Sarepta og Centro Sarepta, her følger noen dagboksnotater fra dagene i Spania, med bilder fra turen.

Styreformann Johannes Kleppa (t.v.) og daglig leder Arild Melberg.
(foto Ove Sandvik)

Lørdag 2. september

Lørdag var reisedag, med flyavgang fra Sola kl.15.50. Flyet var direktefly fra Sola til Alicante, en flytur på 3 timer og 15 minutt. Flyet var i rute, og landet noen minutt over 19.00. Det var overskyet over store deler av Europa denne dagen. I Alicante var det booket plass på en minibuss tilhørende et norsk busselskap. Det var litt venting før avgang, og med en busstid på en time, var jeg ikke framme før kl.21.30.

På Centro Sarepta ble jeg godt mottatt av daglig leder Arild Melberg fra Solbakk i Strand og Johannes Kleppa. Etter et godt måltid mat, ble det en lang kveld med prat før det var tid for litt søvn. Denne helga var det helt fullt på senteret. En baptistmenighet hadde leid lokalene for en forsamlingshelg. De var mellom 40 og 50 med stort og smått.

Sarepta har 13 ansatte på og ved senteret i ulike stillingsstørrelser. Noen er ansatt ved selve driften av senteret. Andre driver diakonalt arbeid, noen driver spansk forkynnelse, også via nett slik at også folk i Sør-Amerika kan følge undervisningen. Det er også to volontører fra Danmark. Gjennom hele skoleåret er det tre undervisningstimer/bibeltimer hver formiddag mandag til torsdag, en time/møte torsdag kveld og to timer fredag formiddag. Denne undervisningen skjer på norsk og er for volontørene ved senteret og gjester. Det er også mulig å følge denne undervisningen som et bibelskoleår hele vinteren, men dette skoleåret er det ingen slike elever.

Senteret har ofte besøk av grupper med elever fra norske skoler. De har gjerne et eget opplegg, men noen følger også deler av undervisningen på senteret. Denne uka var Oasen grunnskoler i Mandal og i Vågsbygd gjester, med sine 10-klassinger. Ut over høsten ventes det to andre slike grupper fra andre Oasen-skoler og også ei gruppe fra Tryggheim Strand. Det er også noen turister fra Norden som bruker senteret som «hotell». Da får de både sydenferie og bibelundervisning samtidig. Mens jeg var på senteret, var det et eldre ektepar fra Borås i Sverige som benyttet Centro Saretpa som base for ferien. Dette var sjuende gang de var på senteret.

Gode rom på Centro Sarepta
Fra hagen på senteret (foto Ove Sandvik)
Fra gamlebyen i Benidorm (foto Ove Sandvik)

Søndag 3. september

Denne dagen var fridag. Etter frokost ble jeg med Johannes Kleppa på en tur i sentrum av Benidorm. Han skulle kjøre de to danske volontør-jentene til et møte på som foregikk på spansk. Hverken Kleppa eller jeg kan spansk, så vi tok en spasertur langs strandpromenaden og i gamlebyen i Benidorm, mens vi ventet til møtet var ferdig. Resten av søndagen gikk med til mye samtale, lesing og god mat.

Fra undervisningen mandag 4.9. (foto Ove Sandvik)
Appelsinene i hagen var ikke modne enda.
(foto Ove Sandvik)
Sirissene holdt konsert hver dag.
(foto Ove Sandvik)

Mandag 4. september

Dette var første dag med undervisning. Dagen startet med samlingsstund med ord for dagen, bønn og informasjon for alle ansatte og gjester. Denne uken var det Kleppa som hadde morgenandaktene, med utgangspunkt i Johannes evangelium kapittel 1. Etter morgensamlingen gikk de fleste ansatte til sine arbeidsoppgaver, mens volontører og gjester fortsatte med bibelundervisning. Det var Johannes Kleppa som hadde de to første timene. Hans tema hele denne uken var diakoni. Jeg hadde siste time, med tema om Jesu møte med døperen Johannes. Hele denne uka hadde jeg tema om Jesu møter med ulike enkeltpersoner.

Etter lunsj gikk Kleppa og de to volontørene på en fjelltopptur, mens jeg hadde en rolig ettermiddag i varmen (29 grader). Det ble god tid til lesing og en halvtimes spasertur. Det er fascinerende å lytte til den intense «sangen» fra de mange sirisser. Kjøkkenpersonalet hadde fridag, så middagen ble servert på en pizza-restaurant i sentrum av Alfaz del Pi. I denne kommunen bor ca.20.000 innbyggere, hvorav nærmere 8000 er norske. Halvparten av de norske har meldt flytting til Spania og har stemmerett her. Kvelden ble avsluttet med en god drøs i hagen på Centro Sarepta.

Mange gode samtaler runde bordet i hagen.
(foto Ove Sandvik)
Felipe er spansk forkynner med godt humør.
(foto Ove Sandvik)

Tirsdag 5. september

Denne dagen hadde jeg en bibeltime om Jesus i møte med Maria, Jesu mor, mens Johannes Kleppa fortsatte med to timer om emnet diakoni. Sentrum av Alfas del Pi ligger kun 15 minutts gange fra Centro Sarepta. Etter lunsj gikk jeg en tur dit. Gruppen fra Oasen skolene kom om ettermiddagen, og Arild Melberg hadde en undervisningstime med dem om kvelden. Her orienterte han om Spania og om Misjon Sareptas historie, med spesielt fokus på Centro Sarepta. Gruppen fra Oasen var på totalt mellom 20-25 stk.

Fra Guadalest. Den hvite veggen er åpningen på tunellen
 som fører inn til selve byen.(foto Ove Sandvik)
Janne og Ann Charlott Smetana flyttet fra Sverige 
til Centro Sarepta i august. (foto Ove Sandvik)

Onsdag 6. september

Elevene kjørte i hovedsak et eget opplegg de dagene de var i Spania, men de var med på en bibeltime før de gikk til sitt program. Det ble bestemt at jeg skulle ha bibeltimen sammen med elevene onsdag og torsdag, så denne dagen var det helt fullt i klasserommet. Det var godt å forkynne Guds ord om Jesus i møte med kvinnen ved Sykars brønn.

Etter lunsj var Johannes Kleppa reiseleder til et kjent turiststed, en knapp times kjøring fra senteret. Det var en gammel landsby som het Guadalest. Den ligger som ei borg på et fjell. En smal tunnel er eneste inngang til landsbyen. Når vi kom ut av tunnelen, kom vi rett inn i ei gate med kirke, museum og butikker. På motsatt side av tunnelen, var det bratte fjellet ned mot et vann. Et helt spesielt sted grunnlagt på 1200-tallet.

Samme gjeng som var på tur, ble om kvelden invitert heim til et svensk ektepar som nettopp har startet som ansatte ved Centero Sarepta. De heter Ann Charlott og Jan Ulrik (Janne) Smetana. Han har tidligere vært predikant og pastor i organisasjonen som før het Bibeltrogna Venner i Umeå-traktene. Hun var lærer ved en kristen grunnskole. De har også vært noen år som misjonærer i Peru. Janne skal nå være forkynner og evangelist for spansktalende, mens Ann Charlott vil ha både diakonale og administrative oppgaver.

Porten inn til Centro Sarepta (foto Ove Sandvik)

Torsdag 7. september

Bibeltimen denne dagen var om Jesus i møte med Judas Iskariot. Dette var første gang jeg har hatt Judas som tema for en tale. Det var en ekstra kamp å forkynne Guds ord denne formiddagen. Johannes Kleppa hadde kun en bibeltime, for personalet skulle ha en samling før lunsj. Etter lunsj var jeg med Johannes en snartur til Benidorm, før det var en rolig ettermiddag på senteret.

Jeg var også oppsatt som taler på møtet på senteret kl.19.00. Da hadde jeg siste time om Jesus i møte med enkeltpersoner. Denne gang var Peter i fokus. Gruppen fra Oasen hadde egen samling om kvelden, så det var kun deler av personalet og øvrige gjester som var med på denne samlingen. Ekstra kjekt var det at et ektepar fra Asker, der kona hadde røtter fra Pasvikdalen i Finnmark, ble med på møtet. De var på ferie i området, og ville få med seg forkynnelse av Guds ord. Det ble ei fin kveldsstund om Guds ord, der også Arild Melberg deltok med sang. Før dagen ble avsluttet, ble jeg med Arild og Johannes på byvandring i den gamle delen av Altea by. En flott gammel by med mange restauranter og fine utsiktspunkt både mot Albir i vest og Calpe i øst.

Ansatte og frivillige medarbeidere ved Hjerte ekspressen i Benidorm
(foto Ove Sandvik)

Fredag 8. september

Den siste arbeidsdagen på turen, ble uten preiking for min del. Kleppa hadde først morgensamling og deretter en bibeltime for elever og ansatte om diakoni. Etter bibeltimen ble elevene delt i to grupper. Ei gruppe besøkte et diakonalt prosjekt i Alicante, mens den andre gruppen besøkte Hjerte ekspressen i Benidorm. Jeg ble med den siste gruppa. Hjerte ekspressen er en kristen hjelpeorganisasjon for folk som er i en vanskelig situasjon i livet. De får varer, og penger til innkjøp av varer. Varene deler de så ut til folk som ikke har nok midler til å klare seg selv.

Vi gjester fikk delta 2-3 timer med to ulike arbeidsoppgaver. Jeg var med gruppa som åpnet kaffekapsler og helte kaffen i større beger til utdeling. Hjerte ekspressen hadde fått en mengde slike kapsler, som de brukte på en oppfinnsom måte. Ei norsk dame fra Sele på Jæren, Tone Dysjaland, arbeider her, og var tolk. Hun er misjonær utsendt fra Frie venner i Verdalen, Klepp.

Fra Calpe (foto Ove Sandvik)
På tur til fyret i Albir. Anita og Kjell Demker 
og Johs. Kleppa (foto Ove Sandvik)

9.-11. september

Denne helga hadde jeg fridager, som ble brukt til turer avslapping og lesing på senteret. Lørdag var jeg både i Calpe og på tur til et fyr i Albir. Mandag 11.9 var det tid for å reise heim, men jeg fikk med meg morgenens bibeltimer før bussavgang kl.12.40. Denne uka er det Jogeir Lianes som er gjestetaler, Han vil ha to timer hver morgen med emne Urhistorien, mens Johannes Kleppa vil ha timer om troslære.

Heimreisen var nøyaktig etter planen, med landing på Sola flyplass kl.19.30. Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk anledning til å besøke Centro Sarepta denne uken. Her drives et spennende misjonsarbeid. Jeg ønsker Guds rike velsignelse over senteret og de mange gode medarbeiderne der.


Ingen kommentarer: