lørdag 24. mars 2018

Påske i Peru 2017 – Palmehelg i Tacna


Fra misjonens ferieplass ved Stillehavet
Turen fortsatte palmelørdag. Vi fikk noen dager byen hvor Anne Grete og Bjørn Stenberg hadde sin tjeneste, og hvor Bjørn omkom på tragisk vis 1. juledag 1991.

Fra dagboka palmesøndag 9.4: «Turen til kysten gikk fint. Spesielt ørkenlandskap uten særlig vegetasjon… Ferden fortsatte til Mejia hvor den Peruanske kirka har en leirplass og NLM en nydelig ferieplass. Turen fortsatte i noen timer til kystbyen Tacna, hvor vi møtte Alice Krogseter og tre ungdommer. De var i ferd med å avslutte en ungdomskveld.» I Tacna fikk vi bo hos Alice og Wilber Aragon.
 
Palmesøndagsmøte i Tacna
Søndagen startet med møte i den ene av de to kirkene i byen tilsluttet vår samarbeidskirke. Det var pastor Ricardo som talte, med tekst fra Matt 11,28-30 og Åp 3,20. Til slutt var det intervju med Fausta, som hadde vært på stranden den dagen Bjørn omkom. «Før møtet hadde hun vært på besøk hos sønnen i fengselet i Tacna. Han sonet en dom på 30 år. Han hadde sonet 5 av dem nå.»

«Pastor Ricardo ble født i Cusco. Han ble kristen som 32 åring og fikk jobb i kirken som sjåfør. Senere har han vært evangelist og pastor i flere byer. Bjørn hadde spurt han flere ganger om å komme til Tacna, men han ville ikke. Da Bjørn omkom, ble det et kall for han, og han svarte ja til å reise til Tacna. Han er 65 år gammel.»
 
F.v. Fausta og barnebarn, pastor Ricardo, Øyvind, Ove og Sigmund
Etter møtet var det middag sammen med den andre menigheten i byen, før vi reiste til stranda for å se stedet Bjørn omkom. Dette er omtalt i egen artikkel.

Bjørn Stenbergs historie

Mandag 10.4 hadde vi en tur over grensa til Chile, til byen Arica. Vel heime igjen spiste vi middag sammen med familien Aragon på en restaurant utenfor byen. Vi var også og så på ei berømt hengebru. Vel heime igjen fortalte Wilber fra sin historie: 
 
Alise, Wilber og barna

«Han hadde en far som var Chechua og ei mor som tilhørte Aymara. Faren døde tidlig og mora giftet seg på ny. Mora hadde til sammen åtte barn. Stefaren ble en kristen like før han døde, og nå har også mora tatt imot Jesus. Wilber opplevde diskriminering som barn, noe som førte til mye sinne. Han sympatiserte med den kommunistiske geriljaen «Lysende sti». Han ble en kristen i Arequipa da han var 28 år gammel. Han og Alise ble kjærester for ti år siden og giftet seg for sju år siden.» De hadde på dette tidspunkt to barn og ventet nummer tre.

Fra Arica i ChileIngen kommentarer: