søndag 15. oktober 2023

Å begynne på nytt


Det finnes mange sitater etter Martin Luther. Ett av dem er som følger: «Å gjøre framskritt vil si: alltid å begynne på nytt.»

Vi du ha flere sitater «å tygge på», så får du et knippe i denne artikkelen:

Martin Luther

Ville du virkelig ikke råde unge kristne til å gjøre noe for sin mester? Nei, det ville jeg ikke. Hva ville du da gjøre? Jeg ville råde dem til å gjøre alt hva de kan, for sin mester!

I sin alminnelighet er det å tjene Gud når en gjør det Gud har befalt og ikke det Gud har forbudt. Og på denne måten kunne hele verden være full av Gudstjeneste, ikke bare i kirken, men også i kjøkkenet, i huset, i kjelleren, i verkstedet, på marken, blant alle folk, hvis vi bare ville handle etter dette.

Lars Linderot

Å, hvor det er forferdelig å tenke på. Her går tusentals mennesker, som kan leve i de mest åpenbare synder og laster. Himmelen søker de ikke. For helvete frykter de ikke. For døden forskrekkes de ikke. For dommen reddes de ikke. De tenker ikke på forbedring, og likevel løper de til nattverden. Bevar oss Gud! Hva skal det bli for nattverdgang? Men prestene gir dem lov. De samler alle, så mange de finner, både onde og gode, slik at Herrens bord ofte er fullsatt med ubotferdige gjester, som mottar Kristi legeme og blod, til evig fordømmelse for sine fattige sjeler.

Wilhelm Krummacher

Jeg tror at Gud i vår tid så ofte kaller hjem hastig og i deres beste alder, sine beste tjenere og evangelister fra deres velsignelsesrike virkekrets. Dette fordi han vil sikre dem for de farer som følger av den forgudende entusiasme hvor man pleier å oppløfte disse mennesker til himmelen. Og fordi han vil minne sin kirke om at kjød ikke er hans tempels støtter. At Visdommen ikke dør med noen skapning, og at ingen annen enn han selv er hans rikes grunnvoll, bærer og oppbygger.

Bo Giertz

Minst av alt er presten kåsør. Han skal ikke fortelle små anekdoter fra bussen eller barnerommet eller gi spirituelle kommentarer til dagens begivenheter. Hans viktigste mål er ikke å få mennesker til å komme, men å ha noe å si til dem, ikke være original, men være sann, ikke å fengsle, men å hjelpe. Dermed er det ikke sagt at en prest som vil være rett Ordets forkynner, ikke kan ha noe å lære både av profeten og dikteren.

Andreas Fibiger

Hvor godt å vite at vi har en frelser som kommer etter oss så mildt og setter øret på som vi i vår uforstandige nidkjærhet kommer til å hugge av. (Fra Getsemane der Peter hugg øret av Malkus).

Carl Olof Rosenius

Dette finner nåde, når en trofast forkynner og sjelesørger som har en vanskelig arbeidsmark å streve med, likevel arbeider med kjærlighet, er tålmodig og ikke blir trett. Da fortsetter han med nidkjærhet og kjærlig lære og forkynne, tukte og trøste offentlig og privat, i tide og i utide. Og for dette møter han hele verdens, sine embetsbrødres og alle onde ånders fiendskap. Men han selv øver seg sent og tidlig i gudsfrykt og nærer sitt eget nådeliv.

Aksel Valen-Sendstad

Arbeidet med prekenen dreier seg ofte vesentlig om hva predikanten skal si ved gudstjenesten, og hvordan han skal si det, istedenfor hva Guds ord sier, og hvordan det sier tingene. Slik er det ingen som er mer utsatt for forfengelighet, egosentrisitet og selvtilbedelse enn predikanten. Predikanten taler som om folk kom for å høre ham.

Predikanten er satt til forkynnelsens tjeneste, ikke til omvendelsens tjeneste. Det er det Gud selv som drar omsorg for.

Gudmund Vinskei

Læren kan være teoretisk og død. Det er rett. Men sant Gudsliv kan aldri fungere uten forankring i de sentrale frelses sannheter.

Fredrik Wisløff

Den kristne vekst, helliggjørelsen, åndsfylden skal altså sees under synsvinkelen: Bli hva du er! Du er fullkommen, så strev etter å bli det. Du er hellig, så lev hellig. Du er fylt av Gud, så bli fylt av ham.

Tore Tungland

Å vera forkynner er å gi. Men ingen kan gi noko utan at han har fått det frå Herren.






Ingen kommentarer: