torsdag 17. august 2023

Noe å tenke på


Gud har i alle år sendt ut sine vitner for å forkynne hans Ord. Noen av disse vitnene har samlet noe av sin forkynnelse skriftlig.

Jeg har i tidligere blogg-innlegg, samlet noen sitat fra bøker og artikler. Her kommer noen flere, til ettertanke og oppbyggelse.

Carl Olof Rosenius

Når det gjelder nåde for syndere bør vi kun forholde oss som små diebarn ved Frelserens bryst. Da gjelder ikke noe annet enn blott å tro og hvile på den uforskyldte nåde.

Når verdenssinnet begynner å få overhånd hos en kristen, da begynner han straks å bli kald og treg overfor brødrene, og å se mer på deres feil enn på den nåde som bor i dem.

Satan vil ha oss til å tenke: Kristi forsoning er det første og fornemste, det tror vi nok, men nå må vi videre til det vi skal gjøre. Det dødelige frafall ligger nettopp i dette at vi med hele vår sjel blir opptatt av hva vi skal gjøre.

Når det gjelder vårt liv, skal vi være engstelige og nøyeregnende, men her er vi som regel sikre og lettsindige. Men når det gjelder det å tro nåden hos Gud, skal vi være fri og trygge på Kristi fortjeneste. Men da er vi som regel alt for bundet og redde.

Christian Skriver

Selv om alle djevler ville si deg at dine synder ikke var deg forlatt, så ville du ikke tro dem. Kristus er død for deg. Føler du så ingen fred og glede i ditt hjerte, men bare angst og skrekk, så skal du vite at her gjelder det ikke å dømme etter din følelse, men bare etter Guds ord.

Olav Valen-Sendstad

Den som vil vokse i åndelig kunnskap om Herren og i all god gjerning, han kan umulig leve utenom samfunnet med andre troende, og kan umulig forsømme bruken av Ordet og sakramentene i menigheten. Men han kan like lite unnvære lønnkammerets bønn og bibelstudium.

Gud er ikke bare en kjærlig Gud som i sin nåde er salig for oss. Han er også en hellig Gud som er farlig for oss.

Carl Fr. Wisløff

Hva er det som trenger å bli vekket? Det er folks samvittighet. Samvittigheten trenger å bli vekket slik at en må bekjenne syndene og se nødvendigheten av å gjøre opp med sin neste osv.

Den som skal få bli med inn i himmelens bryllupssal, han må være et Guds barn og en Jesu venn – han må ikke bare se ut som et Guds barn.

Fredrik Wisløff

Det den kristne kirke trenger, er ikke først og fremst effektive virkemidler, men Ordets nådemiddel.

Skal vi nå et rikt liv med Gud, vil det alltid gå parallelt med en voksende fattigdomsfølelse i ens eget indre. Aldri føler man seg så fattig, syndig og uverdig som når en kommer Gud nær. Det er bare den fattige i ånden som kan bli rik i Gud.

Lars Levi Læstadius

Dere mener at dere har Luthers tro, men har dere Luthers vandel? Den som har Luthers tro i hodeskallen og en hedensk tro i hjerte, han er med hodet i himmelriket og med hjertet i helvete.

Martin Luther

Troen må ha rom for to ting: ett for læren om hvordan vår natur ble fordervet og fylt av ormens sæd i syndefallet, og ett for læren om hvordan alt dette ble sonet i Kristi død.

Verken du eller jeg kunne vite noe som helst om Kristus, heller ikke tro på Ham eller få Han til herre, hvis ikke Den hellige ånd tilbød og gav oss det ved evangeliets preken.

Når Gud står mennesket imot – da får det en slik visdom at det anser for rettferdighet det som er synd, og for den høyeste visdom det som er dårskap. For djevelen pleier å snu det slik at jo lenger mennesket kommer bort fra Ordet, desto lærdere og visere synes det selv at det er.

Ludvig Hope

Mens farisearen slår seg til ro med eit fint liv i det ytre, må den ærlege også få det indre rett for Gud heilt ned i livsens djupaste grunn. Mens fariseeren vert meir og meir nøgd med seg sjølv, vert den ærlege meir og meir misnøgd med seg sjølv, fordi han ser at det er so mykje vondt og ureint hjå han som må bort, men som han ikkje kan få bort.

Dersom ikke den indre livstrang bærer vårt arbeid for Gud, så mister det sin rette verdi og fører oss inn i trelldom som gjør arbeidstrykket større enn arbeidskraften.

Johan Arndt

Er Jesus din glede, hvem kan da gjøre deg sorg? Er han din talsmann, hvem kan da vinne seier over deg? Er han din sannhet, hvem kan da forføre deg? Er han din rettferdighet, Hvem kan da fordømme deg? Er han din hellighet, hvem kan da forkaste deg? Er han din forløsning, hvem kan da holde deg fangen? Er han din fred, hvem kan da bringe deg uro? Er han din Immanuel, hvem kan da være imot deg?

Johannes Solem

Jo lenger du kan holde deg borte fra verden, desto friskere og varmere vil ditt eget gudsliv være, og desto mer vil din kristendom bli respektert av dem som er utenfor. Det er det rene bedrag å innbille seg at man ved en verdslig kristendom har lettere for å vinne mennesker for Kristus. Tvert imot!







Ingen kommentarer: