søndag 13. november 2022

Tilbake på gamle trakter

Fra møtet søndag formiddag

Det er en rik velsignelse å få lov til å komme tilbake til deler av landet hvor jeg tidligere har bodd. I november 2022 fikk jeg besøke Namdalseid, helt sør i nye Namsos kommune.

Det var misjonsforeningen på Namdalseid som arrangerte møter 10.-13. november. Svein Åge Opdahl er formann i misjonsforeningen, mens foreldrene hans, Solveig og Oddvar, var vertskap for predikanten. Familien Opdahl driver en gard med kombinert, melk, kylling og korn. De siste årene har det blitt nydyrket med mange mål.

Foreningen på Namdalseid har oftest møter i heimene. Det er vanligvis mellom 15-20 som pleier å samles på foreningsmøtene, med god spredning i alder. Foreningen har møter hver tredje søndag formiddag, og ofte ei kort møteuke eller møtehelg hvert semester. Denne gang startet de med husmøter torsdag og fredag, og møter på Solhaug grendehus lørdag kveld og søndag formiddag.

Predikanten reiste fra Jørpeland kl.08.45, videre med fly fra Sola kl.11.05 via Bergen til Trondheim. Fra Værnes flyplass gikk ferden videre med tog til Steinkjer og buss til Elda Nord i Namdalseid, med ankomst kl.16.10. Dermed ble det tid både til en god middag og middagshvil før første møtesamling.


Elda

Samlingen torsdag kl.19.00 var i leiligheten til Anne Randi Mork. Anne Randi vokste opp på Vegårdshei i Agder. Hun reiste en periode som arbeider i Normisjon (da Indremisjonsselskapet). Hun ble kjent med bonden Jostein Mork fra Tøtdal, og har siden bodd der. Mannen hennes døde for noen år siden, og hun har nå flyttet i leilighet i sentrum av Namdalseid.

Svein Åge Opdahl ønsket velkommen til den første samlingen, før Anne Randi hadde et åpningsord. Det var ellers tale og flere fellessanger, akkompagnert av Solveig Opdahl på gitar. Vi var ti stykker samlet om Guds ord denne kvelden.

Det er roligere dager for predikanten, når jeg bor borte. Så da er det mer ro til forberedelse, lesing, litt kontorarbeid og turgåing. En biografi om David Livingston og oppbyggelsesboka Rikere liv i Gud av Fredrik Wisløff, var lesestoff denne gang, utenom Skriften. I en periode med oppholdsvær, var det godt å få en liten tur i området. Kikkerten fanget inn både fem ulike kråkearter, ett par havørner, gråtrost, dompap, gulspurv, kjøttmeis, granmeis og fuglekonge.

Høst på Elda

Fredag kveld var det tid for ny samling. Denne gang i stua til Anne Marie Elden. Hun er fra Vesterålen, men familien flyttet til Foldereid da hun var omtrent ti år gammel. Anne Marie reiste som ung til Namsos for å ta sykepleierutdannelse. Her ble hun gift med en bonde fra Elda på Namdalseid, og har siden bodd der. Også hun er blitt enke, for ett par år siden. Anne Marie er trofast på foreningsmøtene, og på noen av samlingene på møteukene etter som helsa og krefter tillater. Også denne kvelden var vi ti stykker samlet, til et enkelt møte med åpning sang og tale. Tre av dem som var på møtet torsdag, ble byttet ut med tre nye.


Fra møtet hos Anne Marie Elden

Lørdag var det tid til et husbesøk, før møtet på Solhaug grendehus om kvelden. Denne gang var forsamlingen neste fordoblet. Det var Ragnar Trefjord som var møteleder. Han er 92 år og pensjonert lærer. Ragnar og kona Sofie bor i leilighet i sentrum av Namdalseid. Etter talen var det tid for vitnesbyrd og god fellessang, før kvelden ble avsluttet med god servering. Søndag formiddag var det møte klokken 11.00. På dette avslutningsmøtet var det 26 som kom. Solfrid Sverkmo hadde åpning, mens Solveig Opdahl var møteleder. Det var også tid til vitnesbyrd og sangønsker.


Ragnar Trefjord, 92 år og møteleder

Teksten for dagen minnet oss om at Jesus kommer snart igjen. På den dagen skal: «to menn være ute på marken, den ene blir tatt med, den andre blir latt tilbake. To kvinner skal male sammen på kvernen, den ene blir tatt med, den andre blir latt tilbake. Våk derfor! For dere vet ikke hva dag deres Herre kommer.» (Matt 24:40-42). For Guds folke er himmelen i vente!


Solhaug grendehus, Elda Namdalseid

Så var det tid for predikanten å reise sørover igjen. Bussen til Steinkjer gikk kl.14.30 og flyet landet på Sola kl.20.00. Trivelig reisefølge på flyet, med en ungdom fra Hegra som skulle på jobb på Titania i Sokndal. Det var godt og åpent å forkynne Guds ord denne helga, og veldig kjekt å treffe igjen gamle kjente.
3 kommentarer:

Anonym sa...

Kjekt å høyre frå Namdalseid. Eg gjekk med Solveig på Lundeneset. Ho og den gong Else Sofie Omdal song duett. Det satte spor....

Anonym sa...

Omland skulle det væra.

Unknown sa...

Takk for sist, Ove. Du har "reklamert" godt for Namdalseid....:-) Godt å ha deg her.
... og til den anonyme.. kven er du, tru ?... !! Gjekk jo ilag med mange på Lundeneset!
Duettsong som sette spor... Gode eller dårlege ??!! :-)
Solveig