torsdag 21. juli 2011

Kristne og alkohol


En eldre kristen misjonsvenn sitter i stua si og leser i den kristne avisa. Denne mannen var alkoholiker i sin ungdom. Nå er han frelst fra si synd og frelst fra alkoholen.

Men suget etter alkohol er ikke borte. I tunge stunder har det hendt at fristelsen ble for stor. Så var fallet et faktum, og angeren så voldsom etterpå. Heldigvis har han funnet en Frelser å gå til, som tar imot han på nytt og på nytt.

I dagens avis er det et intervju med en kristen leder. Han har et avslappet forhold til alkoholen. Bibelen sier ingen ting om at alkohol er synd, derfor drikker jeg litt til maten, sier han. Vi kan ikke være fanatiske heller.

Noen dager senere kommer misjonsbladet i posten. Misjonsvennen leser på ny om kristnes alkoholvaner. Et kristent ektepar sier at de i praksis er avholdende. Men mens kona mener det er galt å drikke av hensyn til nesten, hevder mannen at en kristen godt kan ta et glass vin eller ei pils til god mat.

For den tidligere alkoholikeren blir kampen tøff. Satan har fått nye våpen i kampen for å føre han tilbake i alkoholens vold. Så kommer et nødrop fra hjertes innerste; Hvorfor tenker ikke disse som Paulus? Han som aldri i evighet ville spise kjøtt, om det førte hans neste til fall.

Denne kristne misjonsvenn er nå heime hos Herren. For John var alkoholen et stort problem gjennom hele livet. Han advarte mot alkoholen og ble veldig skuffet over at det ikke lenger er det normale at kristne er totalavholdsfolk.

En kristen hotelleier som driver et avholdshotell, sa nylig at de kristne gjestene svikter hotellet. Årsaken er at det ikke serveres alkohol. Likevel går hotellet veldig bra, fordi andre ser verdien av et alkoholfritt miljø.

Det undrer meg hvorfor kristne kan være måteholdsfolk, og enda mer at de målbærer disse synspunkt offentlig. Det er også uforståelig at kristne aviser og misjonsblad påtar seg å være ”mikrofon” for disse synspunkt.

Leser vi statistikk over alkoholens skade, kan en bli skremt til avhold. Ulykker, vold, familietragedier og skader på foster er bare noen av alkoholens forbannelser. Og det er ikke små tall det er snakk om. Det er ingen enkeltfaktor som er årsak til så mye elendighet som alkoholen.

Jeg finner ikke uttalt i Bibelen at det er synd å ta et glass vin til maten. Men jeg finner mange formaninger som tilsier at jeg ut fra mitt ansvar for min neste, personlig ikke har noe annet valg enn å være totalavholdsmann. Og det er da virkelig et godt valg. Livet er best uten alkohol - synes jeg!


3 kommentarer:

Anonym sa...

Tja. Kjører du bil? Hva med alle som blir skadet eller drept i trafikken. Ingen kan ha sex i solidaritet med de som blir utsatt for overgrep. Internett må avskaffes fordi noen bruker litt for mye tid på det.

Poenget mitt er at alt kan være skadelig hvis enn ikke er moderat/bruker det fornuftig. Selvfølgelig skal vi ha respekt for de som har møtt rusens negative egenskaper. Vi skal i tillegg skjerme barn, de merker raskt endringer i voksnes væremåte. Men jeg ser ikke problemet med at en kristen tar en øl eller et glass vin til maten en gang i blant.

Unknown sa...


Dette var synspunkt som jeg liker.
Takk for det du skriver, og det er sant, som Guds barn har vi et stort ansvar.
Jeg hørte til og med ei som regnet seg som kristen sa:
Jeg vil heller ta meg en øl sammen med min ikke-kristne venner, enn brus.
Dette for å vise at vi kristne også kan vise at det er greit at vi kan drikke alkohol.
Jeg ble sjokkert, for dette hadde jeg ikk regnet med.
Det finnes ikke måtehold, men totalavhold.

Lars Arne Høgetveit sa...

Denne er interresant:
http://www.kommentar-avisa.no/Artikler-Startside/Hovedoppslag-2007/Nattverd_-_med_alkohol_i_Jesu_blod-24.09.2007.htm