søndag 8. september 2024

Bibelskolelærer for ei uke

Johannes Kleppa underviser (foto Ove Sandvik)

Første uka i september var jeg invitert til å undervise på oppstartsuka på bibelskolen på Centro Sarepta i Alfas del Pi. Det var utfordrende og spennende for en predikant.

Dette var andre gang jeg var utlånt fra NLM Region Sørvest for dette formål. Min nådegave er ikke å være bibellærer, heller en enkel oppbyggelsespredikant. Så da var det godt å være sammen med en som er typisk lærer, nemlig Johannes Kleppa. Mens jeg klarte meg med en time per dag, hadde Johannes to.

Dette skoleåret er det to elever som følger undervisningen, sammen med tre volontører. All undervisning er åpen for alle. Det bor mange tusen nordmenn i Alfas del Pi kommune og byer og bygder i nærheten. Så det skulle være stort behov for forkynnelse på norsk. Denne uka var det fem voksne venner fra Lyngdal som hadde valgt å kombinere ferie og forkynnelse. Undervisningen skjer på formiddagen, mens det er en kveldstime på torsdagen.

Fra tunet på Centro Sarepta (foto Ove Sandvik)

I tillegg til undervisning og gjester, er det også to ansatte som har som sin oppgave å forkynne Guds ord på spansk. Dette er en spansk forkynner og en spansktalende nordmann. Disse to reiser en god del til ulike deler av Spania og forkynner Guds ord. Arild Melberg er daglig leder på Centro Sapta, Andreas Norbye er leder for det spansktalende misjonsarbeidet til Sarepta, mens Johannes Kleppa er styreleder både for Centro Sarepta og Misjons Sarepta.

Videre i denne artikkelen får du et kort referat fra du ulike dagene.

Morgenandakten er felles for både norske og spansktalende. 
Her er det Johs. Kleppa som taler og Andreas Norbye som er tolk.
(foto Ove Sandvik)

Mandag

Turen til Spania startet søndag 1. september med fly fra Sola kl.09.20 via Gardermoen til Alicante. Flyet landet i Spania kl.14.50, et kvarter før rutetid, og det ble lite venting på bussen videre østover til Centro Sarepta. På senteret ventet daglig leder Arild Melberg og gav nødvendig info. Senteret hadde besøk av to Oasen-skoler fra Sørlandet denne uken. Disse ankom natt til mandag.

Siden elever og lærere (48 til sammen) fylte alle rom, ble jeg denne gang innlosjert i et hus ca. 30 minutters gange fra senteret. Her delte jeg en hybel med Johannes Kleppa, som altså er den andre taleren denne uka. Årets volontører er to danske ungdommer som heter Lea Broby og Benjamin Friis, og Hanna Høyland fra Namdalseid. De fem voksne fra Lyngdal ønsket å bo på senteret. På grunn av at Oasen fylte alle rom, bodde også disse utenom senteret, men fulgte mye av undervisningen og måltidene. Dermed var det ni faste som fulgte undervisningen.

Mange gode samtaler rundt frokostbordet
(foto Ove Sandvik)

Vi startet dagen med frokost kl.08.30 med påfølgende ord for dagen ved Johannes Kleppa kl.09.10. Deretter hadde først Johannes to timer om Bibelen og om Guds åpenbaring, før jeg hadde min time om «bibelske personer», denne dagen om apostelen Johannes. I fjor når jeg var på ei tilsvarende uke, fulgte Oasen-elevene den ene av timene på bibelskolen. I år hadde de eget opplegg parallelt med vår undervisning. Etter undervisningen var det lunsj kl.12.30 og middag kl.17.30. Det var ikke noe felles program etter lunsj, dermed ble det tid både til forberedelse og lesing på predikantene.

Da jeg landet i Alicante, var det 31 grader. Det samme var det på senteret om formiddagen mandag. Senere på dagen var det ei særdeles kraftig tordenbyge, noe som førte til at temperaturen falt noen få grader. Klokken 23.00 mandag kveld, viste gradestokken 24 grader. Det er en stor velsignelse og kunne sove godt hele natta, i fremmed seng og unormal temperatur.

Godt lesestoff hører med på reise. Her er ei av bøkene jeg leste på denne turen.
Odd-Åge Ågedals bok: Gud var ikke død. (foto Ove Sandvik)

Tirsdag og onsdag

Mandag fikk Oasen sove lenge, siden det var sen ankomst, men fra tirsdag var de med på morgensamlingen kl.09.10 før de startet eget opplegg. Johannes Kleppa fortsatte med sitt tema, og underviste om særtrekk ved postmodernismen og videre om Bibelens selvvitnesbyrd. Deretter var det min tur, og denne gang hadde jeg bibeltime om Marta og Maria.

Temperatur og vær var som dagen før. Den startet med sol og 30 grader, fortsatte med skyer, før det også denne ettermiddagen kom ei kraftig regnbyge. Oasen var på ei badestrand i nærheten denne ettermiddagen. På grunn av et uhell med bussen mens den var på vei for å hente elevene, ble de betydelig forsinket. Det medførte at middagen ble utsatt til kl.19.00, med påfølgende drøs før det bar tilbake til hybelen for forberedelser og lesing.

Jeg hadde kun muntlig framføring, mens Kleppa også brukte tavlen.
Her en illustrasjon om Den treenige Gud og Den Hellige Ånds gjerning.
(foto Ove Sandvik)

Onsdag fortsatte Kleppa med sine timer om Bibelen, og hadde blant annet om ulike bibelsyn og om Bibelen som bok. Jeg prøvde å si noe om apostelen Paulus sin unge medarbeider Timoteus. «La ingen forakte deg for din ungdoms skyld, men vær et forbilde for de troende i tale, i ferd, i kjærlighet, i tro, i renhet!» (1Tim 4:12)

Etter en varm og solfylt formiddag, satte det etter lunsj inn med et voldsomt skybrudd med lyn og torden. Vannet fløt på plenen på senteret og ikke minst ute i gatene. Dermed falt temperaturen 4-5 grader, men steg godt igjen etter at bygene gav seg på ettermiddagen. Etter middag kjørte jeg elever fra Oasen til sentrum av Alfas del Pi, hvor de skulle på avskjedsmiddag på en restaurant. Etterpå spaserte jeg tilbake til leiligheten i sol og 25 grader.

Torsdag og fredag

Torsdag etter lunsj reiste gruppa fra Oasen tilbake til Norge. En flott gjeng med ungdommer og lærere påsto at de hadde hatt et fantastisk opphold. Det var ikke vanskelig å tro dem på deres ord. Torsdag morgen var de med på morgensamlingen, før de hadde noen skoleoppgaver og pakket seg ut av rommet.

Vi andre hadde blitt en person mer siden onsdag. Ei dame fra Norheim VGS i Haugesund skal denne vinteren skrive masteroppgave, og vil gjøre skrivearbeidet fra Centro Sarepta og samtidig få med seg bibelundervisningen her. Hun skal bo på senteret og blir en del av miljøet. Kleppa fortsatte med to nye timer om Bibelen, mens jeg hadde en bibeltime om Asaf og David og deres salmer.

Hagen bærer frukt. Øverst appelsin, nederst sitron.
(foto Ove Sandvik)

Torsdag kveld var det ny bibeltime. Fredager er det kun to bibeltimer, så den ene blir flyttet til torsdag kveld. Johannes underviste om «Herrens kriger» og «rettferdige kriger». Utenom oss faste deltakere, kom også to utenfra på denne samlingen. En som var på sykkelferie og ei norsk dame som bor i nærheten.

Fredag var siste dag med undervisning for min del. Elevene og volontørene reiste til Hjerte Ekspressen i Benidorm på fredag kl.11.30. Før det hadde Johannes og jeg en time hver. Johannes avsluttet bolken om Bibelen, mens jeg prøvde å si litt om profeten Jesaja. Denne dagen var det sol fra morgen til kveld. Det var godt å være ferdig med undervisningen og kunne sitte i skyggen i nesten 30 graders varme, og skrive og lese.

Frihelg og heimreise

Etter at undervisningen var ferdig fredag formiddag, hadde jeg ei frihelg på senteret før heimreise mandag. Fredag kveld hadde Johannes og jeg en nydelig kveldstur i gamlebyen i Alfas. Vi startet i 30 grader og avsluttet etter solnedgang med 25. Det var en flott kveldshimmel og et yrende liv i Alfas sine smale og idylliske gater.

I helga var måltidene utsatt en halvtime, så vi kunne sove litt lenger om morgenen. Etter frokost lørdag, dro vennene fra Lyngdal heim igjen til Norge. Ett par av de ansatte dro på fjelltur etter frokost, men jeg valgte heller å spasere i sentrum av Alfas. Etter en knapp time med lett gange i 30 graders varme, var det godt med ett bad i senterets basseng. Lørdagens middag ble inntatt på kinarestaurant, siden kjøkkenpersonalet hadde fri.

Jesus veien (Calle Jesús) i Altea fører ikke til himmelen, men
Jesus er Veien til himmelen. (Joh 14,6) (foto Ove Sandvik)

Siste dag var rolig fram til lunsj. Etter lunsj hadde noen av oss en kjøretur for å se blant annet Solgården og den idylliske byen Vila Joiosa. Dermed var nok ei arbeidsuke over, og kursen settes heimover mandag formiddag, og til ei ferieuke. Deretter venter mange møteserier, blant annet på Tysnes, Tau, Suldal, Solhøgda (Nordmøre), Randaberg, Hjelmeland, Kleppe, Forsand og Eiken.

Jeg er takknemlig for uka på Centro Sarepta og ønsker dem Guds rike velsignelse. Det er stort at det blir lagt til rette for forkynnelse av Guds ord også i Spania, hvor det er lite evangelisk kristendom. Under følger noen bilder til fra turen, alle foto O.S.


Vi fikk oppleve noe så sjeldent som spansk styrtregn.
Fra tunet på C.S.
Altea i forgrunnen, deretter Albir med Benidorm bak i solnedgangen.
































Ingen kommentarer: