Reiseskildring fra Heia

Fra Heia. Det gamle bedehuset oppe til høyre.
(foto widerøe 1962)

I 1893 var den kjente vekkelsespresten Lars Oftedal på Heia for å ha møte. Det ble imidlertid også anledning til å fiske i Åsvatnet både før og etter møtet.

Dette var etter Oftedals «fall», og han hadde begynt å få tilbake litt av tilliten. I Strand hadde han noen trofaste venner, ikke minst Gunnar Alsvik i Nordre Strand. I sin nystiftede avis, Stavanger Aftenblad, skrev Oftedal en reiseskildring fra turen til Heia. I forlengelsen av dette, kom han også med noen glimt fra seks turer til Alsvik og bygdene rundt Vostervatnet.

Jeg vil i denne bloggartikkelen gjengi den delen av reiseskildringen som gjelder Heia. Teksten er skrevet etter den tids rettskrivning.

Reiseskitser fra Strand

En fjerding vei søndenfor Tou ligger den saakaldte «Heien» i Strand. Det er en samling af gaarde op fra Toftene, henimod et tusen fod over havet, paa en stor flade lige under Kjortaasen. Norland, Næs, Melberg, Sædberg, Helland, Tveit og Aasen, den sidste noget adskilt fra de andre paa sydsiden af Aasvandet, men igrunden tilhørende Heien den ogsaa. Omkring et hundrede mennesker lever deroppe.

Den 20de april var vi derinde en liden trip, en ven af mig, som eier en liden gaardpart deroppe, og jeg, og da blev vi enige om at gjøre turen op igjen fram på sommeren, naar de var ferdige med slaatten. Torsdag morgen den 3die august tog vi da indover, tidlig paa morgenen, saa vi var paa Tou før 7. Derfra er god vei ligetil Heien, den sidste del, fra Toftene op, noksaa brat, uagtet den som sædvanligt ved saadanne opstigninger er lagt i mange svingninger opover.

Lars Oftedal (foto ukjent)

Da opbyggelsesmødet ikke var bestemt før mellem 1 og 2, havde vi god tid til at tage os en snaptur ind til Aasvandet, et kvarters gang, for at drag efter auren. Udmærket fiskevand og til dels storslagne omgivelser. Der har du i nord en umaadelig stor lynghei, med godt beite for smalen og kjørne, skraanende jævnt opover mot Kjortaasen, der troner som en konge over det hele og skuer udover mod alle kanter, langt, langt, ligetil Hardanger og bortimod England. Paa sydsiden ligger Ranibben, ludende udover mod Jørpelandsbygden, truende og fæl, saa man ved at se paa den faar ligesom en følelse: Nu kommer den.

Der gaar ogsaa et ord om den fra gammel tid, at naar Ranibben falder, gaar Fjeldegaardene under. «Fjelde» er nemlig den nærmeste gaarden søndenfor. Did har ogsaa vandet sit eneste udløb. Partiet mellom nibben og Aasen er uhyre vildt og raat. Det grøsser i en at se opover. Der er gaat mange ras der i tidenes løb.

-Men slige blaabærheier skulde du neppe ha set. De samler også dusinvis af store bærskrin der børnene og sender til byen. Der gjøres allerede nu meget du af bærrigdommen vors rundt i fjeldene; men der kunde gjøres meget, meget mer. Hundreder af tusen vilde det bli om aaret, om disse intægtskilder overalt ble udnyttede.

Efter opbyggelsen på Melberg havde vi os atter om kvelden en fisketur i Aasvandet og gjorde den samme erfaring da som om formiddagen, at han er glubsk til at bide, men smaavoren helst. Men det kommer jo ud paa et – det nappet, som er det interessante, det elektriserende. Slugen bryr han seg ikke om, det maa være fluekrog.

Hjemover gav han sig til at pøsregne. Udover natten blev det storm og torden, og da vi saa ud om morgene, gikk han vid paa Hidlefjorden og bent imod. Men til byen maatte vi. Tog saa paa at krydse indover baade Hidlefjorden og Omøfjorden og kom efter 4 timers mas lykkelig og vel til byen.

 

Fra: Stavanger Aftenblad 09.+11.09.1893





Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Gjøkunge i bedehusland

Det heiter ikkje: bedehus - no lenger. Heretter…

Tollef Hytland – fengselsfugl og svovelpredikant