søndag 17. mars 2024

Hvordan går det med Karalaks?

Karalaks leir- og utfartssenter (foto Karalaks)

Karalaks er den eneste institusjonen til NLM i Finnmark. Den ble kjøpt av Lakselv kvinneforening i 1996. Hvordan går det med Karalaks nå, snart 30 år etter?

Jeg kommer tilbake til dette spørsmålet, men ført en liten rapport fra møter som jeg fikk være med på i Finnmark i mars.

Møter i Lebesby

Uka 10.-17. mars hadde jeg møter i Lakselv og Lebesby. Per Tore Pedersen var sammen med meg fra tirsdag 12. mars. Per Tore (23) er fra Vea på Karmøy og ble frelst mens han gikk på Lundeneset vgs. Nå går han på Vitne-linjen på Fjellheim bibelskole i Tromsø. I tillegg tar han mastergrad i teologi på Fjellhaug. Han gikk på Fjellheim bibelskole i 2019-20 og flyttet deretter til Lakselv sammen med en venn for ett år. Her hadde de noen mindre stillinger i NLM og menigheten i Lakselv, ved siden av studier. På fritiden var de to ungdommene aktivt med i det kristne arbeidet på Misjonshuset i Lakselv og på Karalaks.

Per Tore Pedersen på talerstolen i Lakselv (foto Ove Sandvik)

De første dagene hadde vi ulike samlinger i Lebesby, Norges nordligste fastlandskommune. I Lebesby er det en misjonsforening, som har samling de fleste søndager. Ofte har foreningens egen, Nils Borge Teigen, andakten. Andre ganger spilles det en tale fra nettet, mens det også er samlinger der det er sang og vitnesbyrd. Søndag 10. mars hadde jeg en andakt, på møtet i stua til Sissel og Peder Jenssen. Vi var sju voksne og sju barn samlet.

Tirsdag og onsdag var vi to tilreisende med på to grupper for barn og unge. På tirsdag var det ungdomsgruppe for barn fra 10 år og oppover, mens det på onsdagen var samling for alderen 3-10 år. Oppslutningen om disse lagene er veldig god. Nesten alle barna i bygda møter opp. Dette skoleåret er det 20 elever på skolen i Lebesby og 7 barn i barnehagen. I Lebesby kommune bor ca. 1200 innbyggere, mens det i bygda Lebesby bor ca. 100 store og små.

Lebesby med kirken til venstre. (foto Ove Sandvik)
Lebesby kommune i Finnmark fylke (kart Wikipedia)

Jeg fikk ha andakten for de største barna på tirsdagen. På grunn av en kollisjon med et annet arrangement, var det kun de aller minste som denne gang var med på barnelaget på onsdagen. Det er samlinger hver uke, hvor programmet er andakt, aktiviteter og mat. Leder for de minste er Sissel Jenssen, Margunn Birkeland og Daniel Teigen. For den største gruppa, er det Peder Jenssen og Nils Borge Teigen som er ledere. Samlingene er på skolen i Lebesby.

Onsdag og torsdag kveld, var det møter på Bygdetun. Onsdag var vi 13 på møtet, mens det var 15 på torsdag. Per Tore ledet første møtet, og jeg forkynte Guds ord. Torsdag var det Per Tore som forkynte Guds ord, mens Nils Borge Teigen ledet samlingen. Etter møtene var det laget til en nydelig kveldsmat.

Porsanger kommune i Finnmark fylke (kart Wikipedia)

Møtehelg i Lakselv

Helga 15.-17. mars forflyttet talerne seg de 15 mil fra Lebesby til Lakselv. Bussen tok to og en halv time, og vel framme installerte vi oss i Lakselv misjonshus. Jeg fikk sove på det kombinerte kontor og gjesterom, mens Per Tore sov på flatseng i ett av de andre rommene. Misjonshuset eies av Samemisjonen, og de fleste møter i Lakselv er på dette bedehuset. I Porsanger kommune hvor Lakselv er kommunesenter, er det ca. 3900 innbyggere, av disse bor ca. 2200 i Lakselv. Leder for NLMs forening i Lakselv, Helena Holst tok imot oss, og orientert om opplegget for helga.

Sofie Yri Aaberg deltok med god sang i Lakselv (foto Ove Sandvik)
Lakselv Misjonshus (foto Ove Sandvik)

Fredag kveld var satt av til å delta på Ungdomsklubben på Misjonshuset. Samlingen startet kl.19.00 og varte til kl.22.00. Ca. 15 ungdomsskoleelever var innom til spill, drøs, pizza og andakt. Flokken satt lydhøre og hørte på Per Tore som minnet om Jesu innbydelse: «Kom til meg, alle som strever og har tungt å bære, og jeg vil gi dere hvile.» (Mat 11,28) Katrine Gran Andersen og Sofie Yri Aaberg er hovedledere for ungdomsklubben.

Lørdag 16. mars er kvenfolkets dag. Porsanger kommune er landets eneste
trespråklige kommune. Her markert med det norske, samiske 
og kvenske flagget (t.h.) Kvener er benevnelse på folk i med røtter fra Finland.
(foto Ove Sandvik)

Lørdag 16. mars var det feiring av «Kvenfolkets dag» i Lakselv. Vi var innom på rådhuset og så på aktivitetene som foregikk der. Helena Holst inviterte på middag og grøt midt på dagen, før det var samling på Misjonshuset kl.18.00. Denne lørdagen var det jeg som var predikant, mens Sofie Aaberg sang. Gleden var stor da vi ble hele 12 samlet om Guds ord denne lørdagskvelden. Etter møtet var det dekket til kveldsmat, og de frammøtte hadde god tid til å samtale. Det var kjekt for meg å treffe igjen mange kjente fra tiden jeg var kretssekretær i Troms og Finnmark krets.

Fra kveldsmaten etter møtet i Lakselv lørdag.
(foto Ove Sandvik)

Søndag var predikantene invitert på middag til Katrine og Marius Andersen, før det var tid for møte kl.18.00. Denne kvelden kom det 18 på møtet, hvor Per Tore forkynte Guds ord. Møtet startet med ei kort minnestund for en av forsamlingens medlemmer som døde denne dagen. Ida Johnston mintes Sigvald Elliot Samuelsen som ble 94 år gammel. Ellers deltok Sofie med sang, mens jeg ledet møtet. Det ble ei god samling fra første stund, og talen pekte på Kristus som vår rettferdighet.

Ida Johnston (foto Ove Sandvik)

Det går godt på Karalaks

Hva så med Karalaks? Sommeren 1968 var Karalaks leirsted klar til bruk. Det var ungdomsorganisasjoner i Lakselv og Karasjok som gikk sammen om å bygge et hovedbygg på 60 kvadrat og fem små internathytter, for den nette sum av kr.60.000,- (sluttsummen ble kr.80.000,-). Det var plass til 45 overnattingsgjester. Primus motor var diakon i Lakselv menighet Kai Aastorp. Stedet ble organisert som en stiftelse, med representanter for Samemisjonen, NKSS, KFUM og Speiderne. 11. januar 1975 brant hovedbygget ned til grunnen, men et nytt bygg ble reist på tomta.

Bilde fra Karalaks fra min tid som kretssekretær. F.v. Arne Isaksen
Thoralf Jenssen, Asbjørn Stock, Egil Grandhagen, 
Jorunn Stock og Kåre Bjørdal. (foto Ove Sandvik)

NLM og noen flere organisasjoner i området ble etter hvert medeier i Karalaks, men det ble vanskelig å få til ei bærekraftig drift. Midt på 1990-tallet ble det derfor bestemt at Karalaks skulle selges. NLMs folk i Finnmark ville at NLM skulle kjøpe stedet, men det endte med at hovedstyret sa nei. Da tok NLMs kvinneforening i Lakselv saken i egne hender og kjøpte Karalaks for ca.kr.1.000.000,-. Hovedstyret gikk med på å garantere for kr.700.00 i lån, mot at misjonsvennene i Lakselv og resten av Finnmark samlet inn kr.300.000,-. I løpet av ett døgn var egenandelen på plass, og Karalaks var sikret som leirsted for NLM. Om sommeren er Karalaks vandrehjem, som er åpent for turister.

Etter brannen i 1975 (fra Finnmark Dagblad 15.01.1975)

Jeg fikk være med på det første arrangementet etter overtakelsen, ei bibelhelg i september 1996. Sentrale personer for NLM i Lakselv, var på denne tiden Kari og Arne Isaksen, Merete Skarhol Gran, Anne Britt Nikoma, Helena Holst, Toril Christiansen, Anna Ratama med flere. De hadde i tillegg god administrativ støtte og oppbakking av tidligere kretssekretær Olav Vegge fra Senja.

Nå er mange av ildsjelene fra den tid gamle og noen har fått heimlov. I dag er det Tormod Gusland som er styreleder, mens Katrine Gran Andersen og mannen Marius er ansatt i en deltidsstilling. Katrine kombinere stillingen på Karalaks, blant annet med en stilling som barne- og ungdomsarbeider i NLM Region Nord.

Karalaks i vinterdrakt (foto avisen Sagat)

De forteller at driften av Karalaks går veldig bra. Det er seks arrangement for NLM på leirstedet. Ellers blir det leid ut til andre organisasjoner, forsvaret og andre arbeidere som er på kortere opphold i området. Driften går normalt i balanse. De har nylig hatt oppussing og vedlikehold for omtrent to millioner. Nylig fikk de imidlertid en uforutsett utgift, som gjør at de trenger noe ekstra midler. 

Har du mulighet til å støtte vår nordligste misjonsstasjon, kan du vipse til nummer 609086. Merk gjerne beløpet med «gave».

 





Ingen kommentarer: