tirsdag 19. mars 2024

Er fortapelsen en realitet?


I den kristne pressen har det de siste ukene pågått en debatt om fortapelsen. Er det slik som Guds ord forkynner, at den som ikke tror på Jesus går fortapt?

Det er mange prester og biskoper som har hevet sin røst og talt imot at det er to fysiske og evige utganger på et menneskes liv. Men også fra folk med tilknytning til bedehuset, høres røster som strider mot tradisjonell forståelse av Guds ords tale om evigheten.

Her er noen få eksempler hentet fra ulike kilder:

Synniva Gylver om Joh. 3,16: «Dette er en kjærlighetserklæring fra Gud. Og mange elsker den. Men vi som har familie og venner som ikke tror på Jesus, hører den ofte litt annerledes. Hver den som tror skal få evig liv. Men hva med de andre? Jeg kan ikke vite, men den Allmektige Gud bør ha en plan B i kampen mot det onde i oss i verden, synes jeg. For Guds mål for verden vet vi hva er. Gud sendte ikke sin sønn til verden for å dømme verden, men for at verden skulle bli frelst ved Ham. Jeg hviler i det.» (Dagen 29.01.24)

Jarle Veland: «Veland sier til Dagen at han har trodd på fortapelsen tidligere, men at han i tråd med ordinasjonsløftet har lagt vinn på å trenge dypere inn i de hellige skrifter. I arbeidet med Bibelen har han i senere år landet på at det ikke finnes en evig fortapelse for de som ikke tror.» (Dagen 14.03.24)

Bjørn Eidsvåg: «Forestillingen om helvete/fortapelsen er av hedensk opprinnelse og har ikke bibelske røtter, men kirken grep disse beskrivelsene for å skremme til seg tilhengere og holde dem i tøylene. En bevegelse som startet med Jesus sin forkynnelse av gudsriket som et kjærlighetsrike ble av makthungrige prelater og predikanter utviklet til en bevegelse som frontet fortapelse og frykt.» (Bjørn Eidsvågs FB side)

Jostein Sandsmark: «Dei (ufrelste) får tilmålt si rettferdige straff for si synd, for deretter å bli kasta i eldsjøen til den endelege utsletting: Den andre død. Kropp og sjel blir øydelagd, og dei må gje opp livet, medvitet og ånda, som går tilbake til han som lånte dei ut. Dei frelste kan gå inn til sin Fars herlegdom og gleda seg i syskenflokken av hans barn, i storebrors selskap til eit liv på den nye jord – i Guds dimensjon: Æva.» (Dagen 15.03.24)

Lista kunne dessverre blitt gjort mye lengre. Det er vrang lære som vi ikke skal høre på, enten det tales om at alle blir frelst til slutt, eller at de som ikke blir frelst, blir utslettet etter døden. Vi er i en tid dere Guds ord blir fornektet, bortforklart eller omtolket «etter som det klør i øret» (2 Tim 4,3).

Guds ord er utvetydig klart i spørsmålet om livets to utganger. Det er et stort alvor å være menneske. Men det har skjedd ett stort under: «For så har Gud elsket verden at han gav sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal fortapes, men ha evig liv.» (Joh 3:16)

Mange bibelord kunne blitt tatt fram for å belyse spørsmålet om livets to utganger. Jeg tar bare med to:

«Da skal kongen si til dem ved sin høyre side: Kom hit, dere som er velsignet av min Far! Arv det rike som er beredt for dere fra verdens grunnvoll ble lagt…. Så skal han si til dem på venstre side: Gå bort fra meg, dere som er forbannet, til den evige ild, som er beredt for djevelen og hans engler.» (Matt 25:34+41)

«Når husbonden har reist seg og stengt døren, begynner dere å stå utenfor og banke på døren, og si: Herre, lukk opp for oss! Og han skal svare og si til dere: Jeg vet ikke hvor dere er fra. Da begynner dere å si: Vi åt og drakk for dine øyne, og du lærte på våre gater. Men han skal svare: Jeg sier dere: Jeg vet ikke hvor dere er fra. Gå bort fra meg, alle dere som gjorde urett. Dere skal gråte og skjære tenner, når dere får se Abraham og Isak og Jakob og alle profetene i Guds rike, mens dere selv er kastet utenfor.» (Luk 13:25-28)

På grunn av synden, er vi alle mennesker skyldig overfor Den hellige Gud, og dermed fortapt. Evangeliets fantastiske budskap er at denne synden er sonet av Jesus, da han døde på korset. Den som tar imot dette frelsesverk, skal ikke fortapes, men ha evig liv og salighet i himmelen sammen med Jesus. Innbydelsen til dette frelsesverk gjelder enda: «Kom for alt er ferdig» (Luk 14,17)

Om noen i strid med Gud ord forkynner at det kun er en utgang av livet, himmelen, eller som læreren fra Geilo (Sandsmark) forkynner, at de som ikke tror blir utslettet – ja, da skal vi ikke høre på dem. Og vi skal ikke slippe dem til på våre talerstoler, eller gå å høre dem. Vrang lære er åndelig gift, som kan føre oss vill. Guds ord derimot er Sannhet. Det er talt av Han som er Sannheten.






Ingen kommentarer: