søndag 11. juni 2023

Det meg gleder mest


Det er mange ting som kan glede en kristen. Bønnhørelse, helbredelse, godt kristent fellesskap, få være med i misjonens store sak. Lista kunne blitt lang. Men, det er noe som gleder mest!

I en flott sang står det slik: «Det meg gleder mest er Jesu underfulle frelsesverk». Thorwald Løwø som har skrevet denne sangen, hadde oppdaget noe som gledet han mer enn alle andre ting. «Det meg gleder mest».

Løwø ble født på Løvøy på Helgeland i 1883. Han ble sendt til Tromsø i år 1900 for å bli baker og konditor. I Tromsø fikk han hybel ved siden av Frelsesarmeen sitt lokale. Her møtte han opp på flere møter, og ble frelst. Mor hans var en varm kristen, men det fortelles at far hans mislikte sønnens omvendelse så sterkt, at han ikke ville at Thorwald skulle komme hjem mer. Likevel skrev han denne flotte sangen året etter at han ble frelst. Han var da bare 18 år gammel. Da far til Thorwald Løwø døde, skulle han ha gjort sønnen arveløs. Thorwald tok et nytt mellomnavn da han ble frelst. Thorwald Frimann Løwø. Han ble ikke baker, men en høyt respektert offiser i Frelsesarmeen. Han døde i 1948, 65 år gammel. (Historien om forholdet til faren, har jeg ikke fått bekreftet fra sikre kilder.)

Thorwald Løwø, kona Petra og barna Judith og Conrad.
(foto Krigsropet 15.11.1975)

Det som gledet Løwø mest, var Jesu underfulle frelsesverk. Det kan reise opp den svake og gjøre den kraftesløse sterk. Jesu underfulle frelsesverk kan også bringe lys og glede der hvor sorgen er så sterk. Og ikke nok med det, det kan også trøste den som her titt her nede gråte må på syndens jord. Slik formulerte 18-åringen sin glede over å være frelst.

Jesus sendte ut 70 disipler, og disse kom glade tilbake. Men da var de ikke opptatt av det som gleder mest. Jesus sa derfor til dem; Ikke vær så opptatt av at åndene er dere lydige, av tegn og under. Gled dere over at navnet er skrevet i livets bok i himmelen! Det meg gleder mest, er Jesu underfulle frelsesverk. Det er en glede vi som er frelst får eie både i gode, tunge og vanskelige dager. Vi tilhører en Frelser som kan gjøre mer enn alt, langt ut over det vi ber om eller forstår! Han som har all makt i himmel og på jord.

Peter hadde sviktet Jesus så fundamentalt på langfredag. Han hadde bannet på at han ikke kjente Jesus. Påskedag hadde han fått gjort opp igjen og litt senere fikk han et spørsmål fra Jesus som gikk rett til hjertet hans: «Han sier tredje gang til ham: Simon, Johannes' sønn, har du meg kjær? Peter ble bedrøvet over at han den tredje gangen sa til ham: Har du meg kjær? Og han sier til ham: Herre, du vet alt, du vet at jeg har deg kjær. Jesus sier til ham: Fø mine får!» (Joh 21,17)

I dag spør Jesus deg og meg: Elsker du meg? Har du din trøst i det som gleder mest? Har du navnet ditt innskrevet i livets bok? Måtte du svare med Peter: Herre, du vet alt. Du vet at jeg har deg kjær.

Det meg gleder mest er Jesu Underfulle frelsesverk, Som kan reise opp den svake, gjør den kraftesløse sterk, som kan bringe lys og glede Der hvor sorgen er så stor, Trøste den som titt her nede Gråte må på syndens jord.

Jeg er bundet fast til Jesus, Bundet fast med evig bånd. Intet makter nå å rive Meg ut av min Frelsers hånd. Han er min, min hele rikdom, Og jeg er Guds kjære barn. Jeg er herlig frelst av nåde, Friet ut av Satans garn.

Å, hans kjærlighet er bunnløs, Og hans nåde er så stor. Herrens miskunnhet, den rike, Aldri tolkes kan med ord. Og den kraft han gir til svake, Den er mer enn nok for meg. Himlens fryd jeg snart får smake, Jesus banet har min vei. (SB 245)






Ingen kommentarer: