torsdag 5. januar 2023

Min hjelp kommer fra Herren

(Foto Ove Sandvik)

Salme 121 i Bibelen, har vært til stor hjelp for mange kristne. Spesielt i tunge tider. I tider hvor en kjenner på hjelpeløshet. Finnes det en som kan hjelpe?

En sang ved festreisene. Jeg løfter mine øyne opp til fjellene: Hvor skal min hjelp komme fra? Min hjelp kommer fra Herren, himmelens og jordens skaper. (v. 1-2)

Det er ufattelig stort å eie en Far og Frelser som strekker ut sine hender for å hjelpe oss små mennesker. Han inviterer den som er syk til å komme å få hjelp. I Jakobs brev kap. 5 inviterer Gud den syke til å tilkalle noen av de eldste for å salve og be for seg. «Og troens bønn skal hjelpe den syke».

I Fil 4:6 sier han: «Vær ikke bekymret for noe, men la i alle ting deres bønneemner komme fram for Gud i påkallelse og bønn med takk.» Det gjelder dine som ikke er frelst. Det gjelder problemer i familien. Det gjelder vanskelige personer i nabolag, på arbeid og på bedehuset. Det gjelder kanskje først og fremst deg selv og din syndige natur. Jesus har ikke lovet at Guds barn skal slippe unna sykdom og vanskeligheter, men han lover på ny og på ny å gå med «alle dager inntil verdens ende».

Han skal ikke la din fot vakle, din vokter skal ikke slumre. Se, han slumrer ikke og sover ikke, Israels vokter. Herren er din vokter, Herren er din skygge ved din høyre hånd. Solen skal ikke stikke deg om dagen, heller ikke månen om natten. (v. 3-6)

Da jeg var ca. 3 år hendte det noe med meg som jeg enda husker litt av. Jeg gikk heime i stua enten helt naken eller bare i trusa. På kjøkken sto en stråleovn og i et øyeblikk hvor foreldrene mine var litt uoppmerksomme, klarte jeg å sette meg på den varme ovnen. Det fikk jeg svi for i dobbel forstand. Jeg er vokst opp i en veldig god heim, men ingen foreldre klarer alltid å være 100 % oppmerksomme. Hørte du hva vi leste om vår himmelske Far: Han er vår vokter! Han slumrer ikke og sover ikke! Han er som skyggen ved din høyre hånd!

Jeg leste for en tid siden en biografi om en pastor Brekke. Han var forkynner både i NMS og Indremisjonen. Mesteparten av sin tjeneste var prest blant døve. Han ble også mye brukt som sjelesørger. En dag ble han tilkalt til Rogaland sykehus. Det var ei kvinne som var i nød. Hun var syk og lå på det siste, men hun hadde ikke frelsesvisshet. Hun klaget på at det virket som Gud ikke hørte hennes bønner. Pastor Brekke pekte da på alarm-snora og spurte hva som skjer nå hun drar i den. Jo, da ringer det på gangen og sykepleierne komme løpende til for å hjelpe. Slik er det med vår himmelske far også, sa Brekke. Når vi ber, skynder de seg i himlen med hjelp til den som tigger her på jord. Da han kom heim den dagen, skrev han sangen «Fortell ham alt»

Fortell ham alt! De skynder seg i himlen Med hjelp til dem som tigger her på jord. De ser så godt her ned i folkevrimlen, Og kjenner nøye stedet hvor du bor. (SB nr.577 v.3)

Herren skal bevare deg fra alt ondt, han skal bevare din sjel. (v.7)

Det viktigste av alt her på jord, er at sjelen blir bevart hos Jesus. Synda i livet ditt som gjør at du er i akutt behov for hjelp for å nå himmelen, den er det faktisk gjort noe med. I Mika 7:19 står det så herlig: «Han skal igjen forbarme seg over oss, han skal trå våre misgjerninger under føtter. Du skal kaste alle deres synder i havets dyp.»

Dette skjedde da Jesus bar dine og mine synder opp på korset og gav sitt liv til soning for dine synder. Det var derfor han kom til jord – for å frelse syndere. I Romerbrevet sies det så tydelig og herlig: «For det er ingen forskjell, alle har syndet og står uten ære for Gud. Og de blir rettferdiggjort uforskyldt av hans nåde ved forløsningen i Kristus Jesus.» (Rom 3:22-24) Det er godt å vite og høre at Jesus ikke bare er opptatt av å få oss inn på den smale vei, han vil også bevare sine på denne veien. Han har lovet at «Han som begynte den gode gjerning i dere skal fullføre den inntil Jesus Kristi dag.»

Herren skal bevare din utgang og din inngang fra nå og til evig tid. (v. 8)

Boka «Himmelens østre port», er en samtale med misjonær Asbjørn Aavik. I den boka forteller Aavik at han i 1928, på vei mot Kina første gang med den transibirske jernbanen, ba han om et bibelord for tjenesten i Kina. Han fikk dette verset fra Salme 121. Jesus skal bevare din utgang fra Norge og inngang i Kina! Dagen før han og reisefølge nådde byen i Kina hvor han skulle være, ble båten overfalt av røvere. De stjal alt, t.o.m. forlovelsesringen og han sto igjen kun i nattklær. Da han kom fram, måtte han sende bud til en misjonærerkollega for å få sendt klær om bord, slik at han slapp å gå gjennom byen bare i nattklærne. Dette ble ei åndelig krise for Aavik. Gud hadde jo lovet å bevare hans inngang i Kina. Gjennom bibellesning, bønn og sjelesorg, ble han løst og fri. Han fikk hvile i at Jesus var med selv gjennom det som var tungt og vanskelig.

Dette løftet fra salmen er først og fremst et løfte om at Gud vil bevare din utgang av livet. Dette er noe som de aller fleste av oss gruer for. Jesus er kjentmann også i dødsskyggens dal. Men ikke bare ved utgangen av livet, går han med. Også inngangen til himmelen! Det store og endelige målet for våre liv. Tenk for ei framtid. Tenk der behøver vi ikke se mot fjellene å rope om hjelp. Der er det ikke mere sykdom, smerte, ensomhet og framfor alt, der er det ikke mere synd. Da er vi blitt Han lik for vi får se Han som han er.

Løft blikket Jesu venner! «Snart er vi fremme og står for tronen, hva gjør det da om solen har oss brent!» Denne framtid gjelder bare for den som har tatt imot Jesus som sin Frelser.

Er Jesus din?







Ingen kommentarer: