søndag 8. oktober 2023

Det er kraft i troens bønn


Guds ord har mange løfter knyttet til bønn og forbønn. Det gjelder også bønn for den som er syk.

«Lider noen blant dere ondt? La ham be! Er noen glad til sinns? La ham lovsynge! Er noen blant dere syk? La ham kalle til seg menighetens eldste, og de skal be for ham og salve ham med olje i Herrens navn. Og troens bønn skal hjelpe den syke, og Herren skal reise ham opp, og har han gjort synder, skal han få dem tilgitt. Bekjenn derfor deres synder for hverandre og be for hverandre, for at dere kan bli helbredet. Et rettferdig menneskes bønn har stor kraft og virkning.

Elia var et menneske under samme kår som vi. Han ba inntrengende om at det ikke måtte regne, og i tre år og seks måneder regnet det ikke på jorden. Og han ba igjen, og himmelen ga regn, og jorden bar sin grøde. Mine brødre! Dersom noen iblant dere har fart vill fra sannheten, og en omvender ham, så skal han vite at den som omvender en synder fra hans villfarne vei, han frelser en sjel fra døden, og skjuler en mengde av synder.» (Jak 5:13-20)

Denne teksten denne er avslutningen av Jakobs brev.  Hovedinnholdet i brevet er formaninger til de kristne om å leve et Gudfryktig liv. Den som lever med Jesus vil oppleve at ikke alle dager er like. Noen ganger opplever vi lidelse, anfektelse og motgang. Andre ganger er vi glade til sinns og får fryde oss over frelsesverket og tjenesten. Men kanskje er det flest dager «på det jevne». Uansett hvordan du har det, oppfordrer Guds ord deg i dag til alltid å leve i bønn.

«Du får koma til Jesus når gale det gjekk, du får koma for tusende gong. Han vil kveikja din hug, han vil gle deg igjen, han vil fylla ditt hjarta med song.» (SB 148)  Det er en fantastisk rett vi har fått å komme til Jesus med alle ting. Da vil også lovsangs- og takketonen bryte fram. «Min sjel, lov Herren, og glem ikke alle hans velgjerninger.» (Salme 103,2)

Enhver kristen vil en eller annen gang oppleve sykdom i sitt liv. Guds Ord har noe å si til den syke! Du skal få komme til Jesus med din sykdom. I teksten vår gir Jakob en spesiell anbefaling om hvordan den troende kan gå fram når han er syk. Men dette er ikke noe krav, eller den eneste måten vi skal få legge sykdom og lidelse over på Jesus. Nei, vi skal få minne Herren om dette både i vårt lønnkammer og i de helliges samfunn. Gud har mange veier han vil nå oss med sin omsorg på.

Så skal den syke på Guds ord, også få gå den veien som anbefales i teksten. Den som er syk skal få kalle til seg noen av menighetens eldste, kristne ledere han har tillit til, og de skal be for ham og salve ham med olje i Herrens navn. Guds løfte er at troens bønn skal hjelpe den syke. Mange har opplevd Guds direkte inngripen til helbredelse når de slik har handlet etter Guds Ord. Andre har gjennom denne forbønns- og salvingshandlig fått spesiell hjelp til å leve videre med sykdommen. Mange opplever at sykdomsperioder også er perioder med anfektelse. Også dette skal vi få legge fram for Gud i bønn under løfte om syndenes tilgivelse.

«Et rettferdig menneskes bønn har stor kraft og virkning.»  Gud er den samme i dag som på Elias tid. Det kommer ikke an på den som ber, på styrken av tro eller på evnen til fine formuleringer. Men på Han som har lovet å høre. «Og dette er den frimodige tillit vi har til ham, at dersom vi ber om noe etter hans vilje, så hører han oss.» (1 Joh 5,14)

Jakobs brev avsluttes med å fokusere på det viktigste i den kristnes tjeneste. Vitnesbyrd, forkynnelse og forbønn må ha som hovedmål at folk må bli frelst. Livet vårt vil enten ende i evig fortapelse elle i evig salighet i himmelen. Skal et menneske bli frelst må det omvende seg fra syndelivet, og tro på Jesus som sin frelser. Da vil syndene bli skjult, og et nytt liv bli født. «Salig er den som har fått sin overtredelse forlatt og sin synd skjult.» (Salme 31,1). Måtte det være en sannhet for deg som leser dette!

(Andakt i Utsyn nr.8 2000)





2 kommentarer:

hjemveien sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
hjemveien sa...

Fint å lese.
Jeg syns det er vanskelig å be for noen til helbredelse, men viktig og riktig å gjøre det.
Men hvem har nådegave til å helbrede? Jeg? Du?
Tegn og under skal følge oss som tror leser vi...

Ja, - men viktigst med frelse. Flott å møte noen som ble "forvandlet" da de tok imot Jesus.

Jak.4,8 har fulgt meg:
Hold dere nær til Gud, så skal han holde seg nær til dere.