mandag 23. oktober 2023

På reise med Guds ord - Hurdal og Årnes

Solhøy bedehus i Hurdal (foto Ove Sandvik)

Den andre uka i møteturen min i oktober, var møtene på Solhøy bedehus i Hurdal og på Katten bedehus på Årnes. Begge steder var helt nye for meg.

Etter møteuka på Skogn, gikk turen søndag ettermiddag til familie på Langstein i Stjørdal. Mandag var fri- og forberedelsesdag, med innlagt besøk på Gjenbruken på Stjørdal. Her fikk jeg omvisning av daglig leder Kjell Kolbrekk. Butikken er på 3000 kvadrat i to etasjer, og NLM eier lokalene. Her arbeider frivillige med å klargjøre varer mandag til onsdag, og butikken er åpen torsdag til lørdag. Nå er de i full gang med å stille ut julevarer, til åpning av julesalg i november. Dette julesalget er blitt «berømt» i Trøndelag for sitt store utvalg, så på åpningsdagen er det lang kø av kunder når dørene blir åpnet.

Daglig leder i Gjenbruken Stjørdal, Kjell Kolbrekk (foto Ove Sandvik)
Forberedelser til julesalg. (foto Ove Sandvik)

Tirsdag morgen kl.08.30 startet turen sørover, med innlagt kaffe hos min gode venn Gunnar Karlsen på Dombås. Turen gikk videre ned Gudbrandsdalen, over Toten til Garsjøveien i Hurdal. Her var jeg fram til fredag, med Kari og John Egil Brennsæter som vertskap. De er gamle kjente fra tiden i Stavanger på 1980-tallet. Det var veldig fint å møte dem igjen, i deres heim nord i Hurdal kommune. To av barna bor enda heime, og går på videregående skole på Eidsvoll. Resten av barna deres er spredt rundt om i Sør-Norge. Det var John Egil som ledet møtene, mens sønnen spilte til fellessangen. Oppmøtet var omtrent som normalt, det vil si mellom 10 og 15. Tirsdag var det kveldsmat etter møtet

Kari og John Egil Brennsæter (foto Ove Sandvik)

Møtene i Hurdal tirsdag og onsdag var på Solhøy bedehus. Dette er et bedehus fra 1910, som tidligere var eid av Fellesmisjonen. Fellesmisjonen ble stiftet i 1899 som en frukt av vekkelser ved forkynneren Magnus J. Dahl (1862-1952) fra Spydeberg i Østfold. Vekkelsesfolket i Hurdal, Østre Toten og Hadeland m.fl. slo seg sammen til en misjonsorganisasjon, etter et møte i Rommedalen sommeren 1899. De hadde ikke eget ytremisjonsarbeid, men støttet blant andre China Indland Mission, og NLM. Magnus J. Dahl var på sitt første besøk i Hurdal i 1888, og noen ble vunnet for Jesus i Garsjøroa i nordre Hurdal. Senere sto han i vekkelser i Hurdal i 1902, 1903 og 1905. Disse vekkelsesfolkene tok senere initiativ til å bygge Solhøy bedehus, som ble innviet i 1910. I 2006 var det så få medlemmer igjen, at Fellesmisjonen ble besluttet nedlagt. De lokale foreningene valgte da å slutte seg til andre misjonsorganisasjoner. Solhøy bedehus ble overtatt av kristenfolket i øvre Hurdal.

Natt til torsdag ble det dramatikk i Garsjøveien. En eldre mann i nabolaget var meldt savnet onsdag kveld, og letemannskaper både i bil, til fots og i helikopter søkte i området. Torsdag ba politiet om å få bruke bedehuset til base for leteaksjonen. Torsdagsmøtet ble derfor flyttet til heimen til Brennsæter. I tillegg til folket fra Hurdal, møtte også en familie fra Eidsvoll denne kvelden. Det var sang av Heidi Brennsæter og flere tok ordet da det ble gitt anledning til vitnesbyrd.

Solhøy bedehus omkranset av fine høstfarger. (foto Ove Sandvik)

Det var lenge en egen misjonsforening for NLM i nordre Hurdal, men den ble nedlagt for noen år siden. Kvinneforeningen derimot, er fremdeles aktiv. Flokken på Solhøy tar gjerne imot forkynnerbesøk også fra Misjonssambandet, det samme gjelder på de to andre bedehusene i kommunen, Betesda og Rustad. På Solhøy og Betesta er det sammen flokken som går på møtene. Rustad bedehus, lenger sør i kommunen, har nå lite møtevirksomhet. Ellers ligger Hurdal Verk Folkehøgskole i kommunen.

Knatten bedehus, Årnes

Knatten bedehus (foto Ove Sandvik)

Fredag kl.12.00 var det tid for å sette kursen mot Årnes, via en omvei om Nord-Odal kommune. I Årnes er det Øystein Laberget som er kontaktperson for NLM og møtene er på Knatten bedehus. Denne helga fikk jeg bo i heimen til Øystein og kona Anna-Marie. Tre av barna deres bor enda heime, så det var trivelig å treffe også dem. Møtene var på Knatten bedehus, noen kilometer vest for Årnes. Dette er et bedehus som eies av NLM.

Mens Hurdal kommune kun har 3000 innbyggere, har Nes kommune som Årnes tilhører, nesten 25 000. Det var fra gammelt av ni bedehus i kommunen, men nå er det kun tre igjen. Det var mellom 10-15 på møtene fredag og lørdag, mens rundt 25 kom på søndag. Da kom det også folk fra Hurdal og Eidsvoll.

Anna Marie og Øystein Laberget deltok med sang på ett av møtene 
på Knatten bedehus (foto Ove Sandvik)

Det var Øystein Laberget som ledet møtet fredag kveld kl.19.00, og etter møtet ble jeg invitert på kveldsmat til Øysteins svigerforeldre, Dagbjørg og Erik Asdahl. Lørdag var møtet kl.15.00. Da var det Erik som ledet møtet, og det ble servert suppe i forlengelsen av samlingen. Søndag var det formiddagsmøte kl.11.00, med kaffe etter møtet.

Fra møtet lørdag ettermiddag (foto Ove Sandvik)

Jeg startet heimreisen like etter møtet, og fikk en fin kjøretur på knapt åtte timer før jeg var vel heime kl.20.30. Jeg er takknemlig for to gode uker «i utlendighet». Det er stort at det enda er noen trofaste misjonsvenner rundt om i landet vårt, som gjerne vil samles om Guds ord, selv om flokkene ikke alltid er så store. Hjertelig takk til alle som tok vel imot predikanten på denne turen, og ikke minst takk til alle som var med i bønn.

Kommende uke skal jeg være sammen med Egil Skutlaberg på ei møteuke i Skjoldastraumen i Tysvær kommune.






Ingen kommentarer: