tirsdag 7. februar 2023

Mulighet for frelse etter bortrykkelsen?


Det er flere ulike syn i kristenheten, når det gjelder spørsmål om de siste tider og Jesu gjenkomst. Et slikt spørsmål er hvorvidt det er mulig å bli frelst etter at Jesus har hentet sine i sky.

Det er sitert etter Carl Fr. Wisløff, at han ikke ville bli «uvenn» med noen når det gjelder spørsmål om de siste tider og Jesu gjenkomst. I disse spørsmålene har det alltid vært ulik forståelse av detaljer blant bibeltro kristne. Mange har også endret synspunkt gjennom livet. Wisløff brukte også bilde om to norskamerikanske brødre som var på vei hjem til Norge etter flere tiår i Amerika. Underveis samtalte de om hvordan det så ut på heimegarden, og de var slettest ikke enige i alt. Men de gledet seg begge til å komme hjem.

På en samling jeg var med på for en tid tilbake, ble det stilt spørsmål om en kristen bør skrive et brev til sine ufrelste slektninger. Brevet skulle disse lese etter at Jesus hadde rykket bort sin menighet i skyen (bortrykkelsen). Bak dette spørsmålet ligger et syn på endetiden, der Jesus hvilken dag som helst kan komme igjen for å hente sin menighet i sky. Dette gjelder både de som er «døde i Kristus» og de kristne som lever når Jesus kommer igjen (1 Tess 4, 13ff). De som ikke er frelst, vil da fortsette å leve i det som kalles «den store trengsel» med Antikrist som hersker. Denne perioden vil vare i sju år, før Jesus kommer igjen på Oljeberget og oppretter tusenårsriket. Først etter tusenårsriket, vil de som ikke trodde/tror på Jesus komme for den evige dom. 

To forkynnere som jeg setter høyt og har stor tillit til, har skrevet hver sin bok om endetiden. Begge har et endetidssyn i slekt med det jeg skisserte over.  Når det gjelder muligheten for frelse etter bortrykkelsen, skriver den ene at «også i den store trengsel er det mennesker som skal komme til tro». Den andre sier at han er usikker på om bortrykkelsen skjer før den store trengsel eller midt i. Ulike tolkninger av dette drøftes, men konklusjonen hans er at «det er interessant og godt å se at evangeliet vil gå fram også i denne vanskelige tiden» (Den store trengsel).

For meg er det vanskelig å finne bibelsk grunnlag for at folk kan bli frelst etter at Jesus har hentet sine heim til seg. Leser vi Jesu mange taler om den siste dag, er det ingen ting som tyder på at det er noen mulighet for å bli frelst etter at «bruden» er kommet heim. Det store alvor som forkynnes, er at de ufrelste da kommer til en lukket dør. Noen eksempler:

«Ikke enhver som sier til meg: Herre, Herre! skal komme inn i himlenes rike, men den som gjør min himmelske Fars vilje. Mange skal si til meg på den dagen: Herre, Herre! har vi ikke profetert i ditt navn, drevet ut onde ånder i ditt navn, og gjort mange kraftige gjerninger i ditt navn? Men da skal jeg åpent si til dem: Jeg har aldri kjent dere. Vik bort fra meg, dere som gjorde urett!» (Matt 7:21-23)

«Når husbonden har reist seg og stengt døren, begynner dere å stå utenfor og banke på døren, og si: Herre, lukk opp for oss! Og han skal svare og si til dere: Jeg vet ikke hvor dere er fra. Da begynner dere å si: Vi åt og drakk for dine øyne, og du lærte på våre gater. Men han skal svare: Jeg sier dere: Jeg vet ikke hvor dere er fra. Gå bort fra meg, alle dere som gjorde urett.» (Luk 13:25-27)

«Til sist kom da også de andre jomfruene, og de sa: Herre, herre, lukk opp for oss! Men han svarte og sa: Sannelig sier jeg dere: Jeg kjenner dere ikke! Våk derfor! For dere kjenner ikke dagen eller timen.» (Matt 25:11-13)

Guds ord sier «Derfor, som Den Hellige Ånd sier: I dag, om dere hører hans røst, da forherd ikke deres hjerter – som ved forbitrelsen, på fristelsesdagen i ørkenen» (Heb 3:7-8) Mitt råd til den som er i nød for sine kjæres frelse, er derfor å fortsette og be for dem så lenge det er dag. Og blir du minnet om å snakke med dem eller å skrive brev til dem, så gjør det i dag. I morgen kan det være for sent.

I dag er nådens tid, I dag er Gud å finne

Nå kan alvorlig flid Hans milde hjerte vinne.

Opp, opp til angers gråt Og etter Jesus jag,

Men snart – det er mitt råd – Nå heter det i dag

 

Det er en liten stund, så lukkes himlens dører;

Betenk de tusen pund, Guds kall du ennå hører.

Det er så godt hos Gud! Tross synd og nederlag

Kom, motta nådens bud, I dag, i dag, i dag!

(H. A, Brorson. SB 175)

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer: