mandag 1. november 2021

I Hallesby sitt rike

Ole Hallesby

Helga 28.-31. oktober fikk jeg være forkynner på ei møtehelg på Aremark menighetshus i Østfold. Aremark er Ole Hallesby sin heimkommune, og jeg fikk bo i hans barndomsheim denne langhelga.

Jeg startet fra Jørpeland kl.08.00 i pøsregn. I Sør-Rogaland var det kommet så mye regn, at elver og bekker gikk over sine bredder. Det ble likevel en flott kjøretur via Sørlandet til Horten, med ferje til Moss og vider kjøring gjennom Sarpsborg og Halden til Aremark. Det er medisin for et stresset hode å nyte naturen langs veien, og å få lytte til mye god forkynnelse. Reisefølge østover var Johannes Kleppa og Hans Erik Nissen i opptak fra kortkurs på Fjellheim bibelskole 15-20 år tilbake i tid.

Kl.18.00 kunne jeg parkere utenfor menighetshuset i Aremark, og kort tid etter kom lederen for misjonsforeningen i bygda, Anders Smaadahl og ønsket meg velkommen. Jeg ble kjent med han og kona Linda (f. Thorsen fra Dusavik) mens jeg bodde i Troms. De gikk begge på Fjellheim bibelskole, reiste i Nord Norge teamet, og Linda studerte også i Tromsø. Linda var også russisk tolk på de to turene jeg fikk være med Fjellheimelever til Kola-halvøya.

Tunet i Hallesby Sør for noen år tilbake. Hallesbys barndomsheim 
er det store hvite huset nærmest driftsbygningen

Møtet startet kl.19.00 og ble ledet en frisk misjonsmann ved navn Reidar Sæter. Anders sin far, Harald Smaadahl hadde en åpningshilsen. Jeg var spent på hvordan det ville bli å tale etter en 10 timers kjøretur, men Gud var god. Det var veldig åpent å forkynne evangeliet. Etter møtet fulgte Harald Smaadahl meg til gården Hallesby Sør. Familien Smaadahl driver nabogården, Hallesby Nord, og fikk kjøpe Hallesby Sør da den ble til salgs for noen tiår siden. Der er nå Linda og Anders som driver de to gardene, med melkeproduksjon, noe korn og skog.

Hallesbys barndomsheim er et stort gammelt hus på Hallesby Sør, der den ene delen er fra tidlig 1700-tallet, mens den andre delen er 100 år yngre. Linda og Anders bor på Hallesby Nord, i hans barndomsheim. De har tre barn. Torsdagskvelden ble avsluttet med lesing av en del sider i Per Harlings bok «Blott en dag. Lina Sandell og hennes sanger» (2004)

Tunet i Hallesby Sør 2021

Ole Hallesby

Ole Hallesby ble født i 1879 på Hallesby Sør i Aremark. Han studerte teologi, og ble betatt av den liberale teologi. Da han ble frelst, tok han markert avstand fra denne teologien. Han begynte som vekkelsespredikant i Østfold, og bestemte seg for ikke å bli prest. Da Menighetsfakultet ble stiftet, fikk Hallesby kall til å bli professor, en stilling han hadde fra 1909-1951.

Denne fine tegningen av Ole Hallesby henger i stua i hans barndomsheim

Hallesby ble en av de store høvdinger i norsk kristenliv. Han førte en kamp mot den liberale teologi i skrift og tale. Han var formann i hovedstyret for Indremisjonsselskapet i perioden 1923-56. Under den andre verdenskrig var han en av de ledende motstandsmenn mot nazistene og den tyske okkupasjonsmakten.

I 1953 holdt han en tale i NRK som skapte veldig stor debatt. Talen er senere blitt kalt «helvetestalen». Her talte han tydelig om livets to utganger. Flere ble frelst ved å høre denne talen, mens andre ble sinte og startet en landsomfattende debatt om helvete. Ole Hallesby døde 22. november 1961, og ble 82 år gammel.

Ole Hallesby bak skrivepulten (foto wikimedia.org)

Vekkelsesbygd

Aremark er ei bygd som er velsignet med mange vekkelser, og har hatt et aktivt bedehusmiljø. Misjonssenteret Fangekasa ligger også i denne bygda. Fredag ble jeg invitert på middag til Torid og Tore Johansen. Tore var ordfører for KrF i 16 år, og begge hadde mye å fortelle fra kristenlivet i kommunen og i Østfold. Han var nå nestleder i styret for NLMs videregående skole i Fredrikstad, Hans Nielsen Hauge vgs. Skolen har gått veldig bra, og fikk overskudd allerede etter to års drift. Det er ca. 150 elever på skolen.

Flokken på forsamlingshuset hadde øket fredag kveld. Etter møtet ble det servert kaffe og hellekaker etter svensk oppskrift, og folket hadde veldig god tid. Det var samme møteleder som på torsdag, og sang av et par fra nabokommunen Marker. Kvelden ble avsluttet med å lese ferdig boka om Lina Sandells sanger.

Fremmegård i Aremark

Lørdag var jeg invitert på grøt til Linda og Anders Smaadahl. Før det var det tid for forberedelse og en luftetur til nabogården Fremmegård, hvor min venn Thor fra Tromsø vokste opp. Det var mye fugleliv i området, så kikkerten var grei å ha. Jeg fikk imidlertid ikke se ulven, som ferdes i området. For to uker siden ble den observert på trekk over jordene mellom Hallesby Sør og Nord.

Klokken 18.00 var det tid for familiemøte. Det var usikkert hvem som ville komme, men jeg hadde fått beskjed å ha en andakt for de mellom 10-15 år. Det pleide komme en del barnefamilier på disse samlingene, men det var mye forfall denne gang. Det var tre i den angitte aldersgruppa under andakten, men mange av de eldre kom, slik at vi ble totalt rundt 20. Etter en halvtime med andakt og sang, fortsatte familiemøtet med pølser, quiz og kaffe i to timer. Etter møtet var det god tid til å lese. Har begynt på Alf R. Jacobsens biografi «Svend Foyn – fangstpioner og nasjonsbygger»

Panelsamtale under bibelhelga på Bjørnstad bedehus.
f.v. Espen Ottosen, Vegard Tennebø og Frode Granerud

Søndag var det avslutningsmøte kl.11.00. Dette ble det best besøkte møtet med knapt 30 til stede. Det var flott sang av Linda Smaadahl, og kaffe og kaker etter møtet. Det var en oppmuntring å få besøke misjonsvennene i Indre Østfold. Etter møtet reiste jeg direkte til Sarpsborg for besøk til niese Marte R. Thorbjørnsen og familien. Fikk også med meg siste dag av ei bibelhelg på Bjørnstad bedehus, med Vegard Tennebø fra Normisjon og Espen Ottosen fra NLM. Vel heime på Jørpeland mandag kl.14.30.







1 kommentar:

Anonym sa...

Hei Ove.

Det var veldig kjekt med denne reiseskildringa, og det skulle vi alle ha gjort som er ute og forkynner Ordet. Det skaper både takkeemner og forbønnsemner.
Ønsker deg alt godt, både med skriving og preking.
Hadde møter på Lauga, Bindalseidet og Berg forrige uke. Det var veldig kjekt.

Mvh. Gunnar