lørdag 24. desember 2016

Tropisk jul i Bolivia

Fra julemøtet 24. desember 2006

Jule- og nyttårshelga i 2006-2007 fikk jeg være i Bolivia. Jeg fikk oppleve leirer for barn og unge, julemøte i den lokale kirken og møtte nøden blant gatebarna i Santa Cruz.

Tropisk jul
Julen er den høytid som det er knyttet flest tradisjoner til for en nordmann. Noen av diss tar man med seg selv om feiringen foregår på andre siden av jordkloden. Ytre sett var det meste annerledes i Santa Cruz i Bolivia, enn det er i Norge. 28 varmegrader, høy luftfuktighet, grønt gress og nydelige blomster i hagen var noe av det som møtte meg denne julen.

Julaften startet med et rundstykke til frokost klokken 07.00 om morgenen. Misjonær Jan-Tore Olsen og jeg skulle kjøre til kirken for å rydde til stoler, talerstol, juletre, sangbøker m.m. til julemøtet som skulle starte klokken 10.00. Han hadde avtale med to medhjelpere, men disse dukket ikke opp før møtet startet. Det ble derfor mange turer og god trim på oss to i varmen.

Det manglet ikke på julepynt, selv om gradestokken viste 30 varmegrader

Julemøtet startet presist. Den første timen var det mye sang, bønn og skriftlesning. Deretter preket Jan-Tore Olsen i 40 minutter over teksten i Jobs bok 37,14 ff: «Vend ditt øre til dette, Job! Stå stille og gi akt på Guds under! Forstår du hvordan Gud styrer dem og lar sine skyers lyn blinke fram? Forstår du hvordan skyene svever om i luften? Forstår du Den Allvitendes under? – du som kjenner at klærne dine blir varme når jorden ligger og dormer i sønnavind.»

Etter møtet skulle stoler og juletre settes tilbake på lagerrommet. Vi fikk også god tid til å snakke med mange av de om lag 40 frammøtte. Mellom klokken to og tre hadde familien Olsen, lærer Ågot Haugen og undertegnede lunsj på en av byens mange spisesteder, med kylling og pommes frites på menyen.

God med en avkjølende is i julaften-varmen!

Vel hjemme igjen var det tid for klesskifte og klar for nye oppdrag. Bilen satte kurs mot sentrum av byen. Vi skulle dele ut pakker til gatebarn i byen. Dette oppdraget var vi ikke ferdig med før klokken 18.30. På vei hjem fra pakke-utdelingen var vi en snartur innom et supermarked for å gjøre innkjøp til menighetens grillfest 1. juledag.

Mange spennende pakker

Jan-Tore Olsen sin kone, Kirsti Synnøve, hadde julemiddagen klar til klokken ni om kvelden. Nydelig kalkun med mye godt tilbehør. Så kom endelig det de to Olsen-barna hadde ventet så lenge på, nemlig pakkeåpning. Haugen av pakker var nesten like stor som hjemme. Her var spennende gaver både fra familie, faddere og venner. Klokka nærmet seg midnatt før alle pakkene var åpnet. Det var familien Olsen, Ågot Haugen, Max, en ungdom fra Brasil, og undertegnede som feiret jul sammen i 2006, og praten gikk livlig fram mot kl.01.30.

Fra grillfesten 1.juledag

1.juledag var langt roligere. Den startet med frokost kl.10.00. Deretter var det tid for menighetens julegrillfest i et lokale like ved der familien Olsen bodde. Om lag 25 møtte fram denne 1.juledags formiddag, og fikk blant annet en hilsen fra den norske gjesten: «For et barn er oss født, en sønn er oss gitt. Herredømmet er på hans skulder, og han skal få navnet Under, Rådgiver, Veldig Gud, Evig Far, Fredsfyrste.» (Jes 9:6) og fra Rom 5,1: «Da vi nå er rettferdiggjort av tro, har vi fred med Gud ved vår Herre Jesus Kristus.»

Etter andaktsstunda, ble det servert mye god mat og satt av rikelig med tid til drøs og aktiviteter. Når gjestene var gått, kunne dagen avsluttes med et godt bad i det utendørs svømmebassenget like ved.


Ikke verst å ha basseng like utenfor stuevinduetIngen kommentarer: