onsdag 12. juli 2023

Den Hellige Ånd og hans gjerning


Åndens viktigste gjerning er å vise syndere til Jesu fullbrakte frelsesverk, slik at de kan bli frelst. «Når talsmannen kommer… da skal han vitne om meg» (Joh 15,26), sier Jesus.

Vi vil først se litt på hvem Den Hellige Ånd (DHÅ) er, ifølge Guds ord.

Hvem er Den hellige ånd?

Ånden er Gud. Han er den tredje person i Guddommen. Det er ikke så enkelt hverken å forklare eller å forstå, men Guds ord sier at det er en Gud og at denne Gud samtidig er tre, Gud Fader, Gud Sønn – Jesus og Gud Den hellig ånd. Det er dette vi også bekjenner i trosbekjennelsen. Da bekjenner vi ikke at vi tror på tre guder, men en treenig Gud. Der er ikke noe klart skille mellom de tre personene i Gud. I Joh 14 leser vi at Jesus sier at han etter at han var reist til himmelen, vil be Faderen sende Den hellig ånd (v.16). Samtidig sier han at han selv vil komme til dere (v.18) og i v.23 sier han at Han og Faderen skal komme.

Den hellig ånd er altså en person i Guddommen, ikke noe svevende upersonlig åndsmakt. Når Jesus taler om DHÅ, så omtaler han ham som en person, Talsmannen, Trøsteren. Det er ikke lett å forstå, men så skal det ikke først og fremst forstås, men det skal tros. Et neste spørsmål er det også viktig å få klarhet i:

Hvem har den hellige ånd?

Noen sier at det er to slags kristne. De som er frelst og de som i tillegg er åndsdøpt. Et slikt skille finner vi ikke i Guds ord. Guds ord sier at den dagen en synder blir frelst, får han DHÅ i sitt hjerte. Han blir åndsdøpt. Går vi til Guds ord, leser vi blant annet i Rom 8,9: «Men om noen ikke har Kristi Ånd, da hører han ikke Kristus til.» (Rom 8:9) Den dagen du ble frelst, du som hører Jesus til, da fikk du alt i Jesus: «han som for oss er blitt visdom fra Gud, rettferdighet og helliggjørelse og forløsning». (1Kor 1:30)

Det er ikke slik at du blir frelst en dag, og så noen uker senere får en Den hellige ånd og begynner på helliggjørelsen. Nei, når du tar imot Jesus som din frelser, får du alt i ham. Du er umiddelbart, fra samme øyeblikk du blir født på ny, ren og rettferdig himmelen verdig. For Gud kan du ikke bli mere hellig enn du ble da du ble frelst, samtidig er også helliggjørelsen en vekst. Der Jesus får mer og mer plass i ditt hjerte, mens den syndige naturen får mindre makt i livet. Det er et verk av Den hellig ånd.

Den hellige ånd vitner om Jesus

Hva er så Åndens gjerning? Det leste vi klart og tydelig i teksten sitert i ingressen: «Han skal vitne om meg», sa Jesus. Når en synder begynner å bli kalt av Gud til å bli frelst, er det Den hellige ånd som arbeider i han. Når han får se at han er en fortapt synder, er det Den hellige ånd som viser han det. Og når han blir frelst, er det Den hellige ånd som viser han at det Jesus gjorde på Golgata, er nok for til frelse. Og når han så er blitt frelst, skaper Den hellige ånd en trang i ham til å høre mere om Jesus, og til at andre måtte få høre om Jesus.

I Joh 16,8 sier Jesus det på en annen måte: «Og når han (DHÅ) kommer, skal han overbevise verden om synd og om rettferdighet og om dom». Vi mennesker er så dypt falne i synd, at vi ikke ser vår sanne stilling. Derfor må DHÅ overbevise deg om at du er fortapt slik du er i deg selv. Det er derfor et under for hver gang en synder får se at uten Jesus er jeg evig fortapt. Jeg kan ikke møte Den hellig Gud slik jeg er i meg selv. Jeg trenger en Frelser. Derfor vitner Ånden om Jesus og hans rettferdighet.

Noen har brukt et bilde der Ånden blir sammenlignet med en lyskaster som lyser opp Jesus. Selv om det bildet langt fra sier alt om DHÅ, viser det Åndens hovedoppgave. Å lyse på Jesus. Derfor når du leser i Bibelen, eller hører Guds ord forkynt, og Ordet taler til hjertet ditt, da er det DHÅs gjerning i ditt liv du merker.

Det enkle vitnesbyrd

Midt på 1880-tallet var det to karer som var ute og gikk i Egersunds gater. Den ene var en gammel kristen mann, mens den andre var en ufrelst ungdom. I ei av gatene i byen møttes disse to. Den gamle stikker hodet bort til ungdommen og sier: «Du, Gud har bruk for deg». Så gikk han videre. De få ordene gikk rett til hjertet på ungdommen. Han gikk heim og kom i nød for sin sjel og fikk der og da ta imot Jesus som sin frelser. Kort tid etter hørte han en misjonær forkynne, og da fikk ungdommen også kall til å bli misjonær. Sju år senere gikk han i land i Shanghai som en av de første misjonærer i Kinamisjonen. Etter fire år fikk han døpe den første kineser vunnet gjennom NLMs arbeid, men bare få måneder senere døde Johan Albert Skordal, kun 28 år gammel.

Den hellige ånd hadde vitnet om Jesus for den gamle mannen i Egersund. Evangeliet skapte en trang til at andre måtte få høre om Jesus. Han avla et vitnesbyrd på 6 ord, som DHÅ brukte for å frelse en ungdom, som så igjen fikk være Åndens redskap til at den første kineser ble frelst gjennom NLMs arbeid.

Ånden bruker Guds ord til å skape denne nøden for andres frelse i de kristnes hjerte. Vi bærer ikke frukt ved egen fortreffelighet. Nei, du og jeg som hører Jesus til er bare redskap, som Ånden bruker for å formidle det budskap Han kan bruke for å bære frukt. Profeten Sakarja sier det slik på Guds vegne: «Ikke ved makt og ikke ved kraft, men ved min Ånd, sier Herren, hærskarenes Gud.» (Sak 4:6)

Det er noen slagord som blir gjentatt så ofte at en nesten tror det er hentet fra bibelen. Et av disse slagord sier at «vi gjemmer oss på bedehuset». Det er an anklage mot Guds folk om at vi er alt for mye på bedehuset og ikke er ute for å vinne folk for himmelen. Jeg tror knapt det finnes en eneste i Norge som treffes av det ordet. Men det er dessverre alt for mange som rammes av den motsatte virkelighet, de er alt for lite på bedehuset og alt for lite ved Guds ord i heimen.

Skal DHÅ få bevare deg på himmelveien, trenger du Guds ord og forkynnelsen av evangeliet. Det er åndens redskap. Så mangler det ikke på anledninger på jobb, blant naboer familie og slekt, til å være et vitne for din mester. Men la ikke djevelen få lure det bort fra ditt åndelige matfat!

 





Ingen kommentarer: